César Millán

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Cesar Millan
César Millán Favela
FødtCésar Felipe Millán Favela
27. aug. 1969Rediger på Wikidata (54 år)
Mexicos flagg Culiacán
BeskjeftigelseHundetrener
UtdannelseSelvlært hundetrener
ForeldreFelipe Millán Guillen og María Teresa Favela de Millán
BarnAndre og Calvin Millan
NasjonalitetUSAs flagg USA

César Millán (født 27. august 1969 i Culiacán i Sinaloa) er en meksikansk hundetrener og TV-personlighet, kjent fra blant annet TV-serien Hundehviskeren[1] fra 2004, produsert av National Geographic Channel.

Oppvekst[rediger | rediger kilde]

César Millán vokste opp i et lite hus med ingen fasiliteter i Culiacán i delstaten Sinaloa. Han tilbrakte mye av barndommen sin på sin bestefars landlige gårdsbruk i Ixpalino. Hans bestefar hadde en stor flokk med hunder på gården, men det var aldri noe slåssing eller aggresjon mellom dyrene. På nabogården var det motsatt, her slåss dyrene ofte, og de testet hverandre ut. Millán så fort at kombinasjonen av å uttrykke seg på riktig måte og å samtidig holde roen, ga gode resultater.

I en alder av 6 år startet Millán med judo. Innen han var 12 år hadde han vunnet mange lokale mesterskap. Han sier han kan takke denne sporten for at han i dag har god disiplin og arbeidsetikk i det han gjør.

Millán skjønte tidlig at fremtiden på en eller måte ville involvere hunder. De tidligste planene var å bli utdannet til veterinær, men etter å ha sett en del episoder av Rin Tin Tin og annen serie som begeistret ham, serien om hunden Lassie, begynte han å drømme om et liv i USA, og en jobb som kjent profesjonell hundetrener for filmbransjen.

Han ble raskt lokalkjent i hjemtraktene sine som tenåring, der folket kalte ham El Perrerohundemannen fordi han hadde en helt spesiell kontakt med hundene.[2] I en alder av 21 år, klarte han å snike seg over grensen til USA og starte med drømmen om et bedre liv.

Starten på et nytt liv[rediger | rediger kilde]

Etter å ha kommet seg over grensen, etablerte han seg i San Diego, der han jobbet som hundefrisør i noen år. Foruten denne jobben drev han også med bilvask. Pengene han sparte opp i sistnevnte jobb, brukte han for å etablere seg i Los Angeles med frilans rehabilitering av hunder -og da spesielt med hunder som var blitt til store problemer for eierne. Ryktet om Cesar fikk fart på seg rundt om i byen, og i 1994 møtte han Will Smith og hans kone Jada Pinkett Smith, som igjen fortalt om Cesar til sine venner. Han giftet seg samme år med sin kone Ilusión. Ilusión oppmuntret Cesar til å utvikle seg enda mer, og det hele endte opp med et stort, moderne senter for rehabilitering av aggressive, problemfulle og forlatte hunder. Senteret fikk navnet Dog Psychology Center og befinner seg sør i Los Angeles.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Bøker[rediger | rediger kilde]

Millán har skrevet seks bøker i samarbeid med andre forfattere, hvorav fire har ligget på New York Times bestselgerliste:

  • Cesar’s Way[3]
  • Be the Pack Leader[4]
  • A Member of the Family[5]
  • How to Raise the Perfect Dog[6]
  • Cesars regler[7]
  • Cesar Millans korte veiviser til en lykkelig hund[8]

Annet[rediger | rediger kilde]

Foruten bøker har Millán også gitt ut flere instruksjons-DVD-er og -CD-er. Han har også holdt – og fortsetter å holde – flere kurs, seminarer og direkteopptredener der han lærer bort kunsten å mestre, rehabilitere og trene problemhunder.

Hundehviskeren[rediger | rediger kilde]

I samarbeid med National Geographic Channel startet serien Hundehviskeren i 2004. Serien går blant annet på TVNorge i Norge, foruten andre kanaler i kabel -og satellittnettet. Serien har vært suksessrik verden over da mange kan relatere til den enkle, men også samtidig vanskelige teknikken en må ta i bruk for å lykkes med en problemhund. César Millán har høstet kritikk blant hundetrenere som bruker vitenskapelige metoder, for fremgangsmåten som blir brukt. Metoden til Millán er en alternativ metode, basert på en gammel forståelse av flokkatferden til ulver, som senere er blitt forkastet av nyere forskning. Den innebærer mye bruk av aversive stimuli, som ifølge det behavioristiske miljøet, kan føre til økt aggresjon, og i ekstreme tilfeller posttraumatisk stresslidelse.[9][10] Han har fått mange priser og mye oppmerksomhet for sine metoder som ser ut til å nå ut til mange TV-seere verden over.

For de hundene som har størst problemer anbefaler han å bruke hundeflokken sin som en del av rehabiliteringen. Han har til en hver tid mellom 30 og 40 hunder gående sammen. De fleste av disse hundene er hunder av typen pit bull, Rottweiler og andre som hadde dødsdommen klar, men som har fått en ny mulighet i livet. Disse blir aktivt brukt for å rehabilitere andre problemhunder. En av hans hjelpere, og som han sier selv var hans høyre hånd i rehabilitering av hunder, var Daddy (Amerikansk pit bull terrier). Daddy har sin egen profil på Facebook og mange tilhengere verden over. Daddy var kjent som en rolig hund som på enkelt vis lærte de andre hundene en bedre adferd. Daddy sovnet rolig inn hos familien sin 19. februar 2010 – 16 år gammel.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]