Båntjern

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Båntjern
«Bondtjern, Nordmarken» på gammelt postkort
LandNorge
VassdragNordmarksvassdraget
Kart
Båntjern
59°57′55″N 10°42′24″Ø

Båntjern er et skogstjern i Nordmarka i Oslo, sør for åsen Vettakollen, rett nord for bebyggelsen i området Vettakollen i bydel Vestre Aker. Båntjern er 190 meter langt og 9 meter dypt.[1] Ved vannet er en liten badeplass med slengtau, grill og søppelkasser. Navnet skal henge sammen med gamle fortellinger om utburder, gjenferd av udøpte spedbarn som ble satt ut i skogen for å dø.

Båntjern sett nordfra

Området omkring[rediger | rediger kilde]

Litt lenger vest for Båntjern går en sti til toppen av Vettakollen der det er utsikt over Oslofjorden og Bunnefjorden. Sørvest for Båntjern ligger Riis skjerp, en liten, nedlagt gruve. Ankerveien, en 20 kilometer lang vei mellom Bærums Værk og Hammeren i Maridalen fra 1790-tallet, er en av Oslo-områdets mest benytta turveier. Den går blant annet forbi Båntjern og Sognsvann. Båntjernveien er en kjørevei i bebyggelsen på Vettakollen. Den fortsetter som turvei i skogen som en del av Ankerveien.

Gamle bilder fra Båntjern[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Eckhoff, Fredrik (26. mai 2021). «Så dypt er faktisk Båntjern». Akersposten (norsk). Arkivert fra originalen 20. juni 2021. Besøkt 12. juni 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]