Hopp til innhold

Bygg og bli gær’n

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bygg og bli gær'n
orig. Mr. Blandings Builds His Dream House
Generell informasjon
Lengde93 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiH.C. Potter
ProdusentMelvin Frank
Norman Panama
ManusforfatterEric Hodgins (roman)
Melvin Frank
Norman Panama (manus)
MusikkLeigh Harline
SjeffotografJames Wong Howe
KlippHarry Marker
Foran kamera
MedvirkendeCary Grant
Myrna Loy
Prod.selskapRKO Pictures
Eksterne lenker

Bygg og bli gær'n (originalt Mr. Blandings Builds His Dream House) er en filmkomedie fra 1948, regissert av H.C. Potter og med Cary Grant og Myrna Loy i hovedrollene. Filmen ble skrevet og produsert av samarbeidspartnerne Melvin Frank og Norma Panama, og var en filmatisering av Eric Hodgins' populære roman Mr. Blandings Builds His Dream House fra 1946.

Filmen gjorde stor suksess i kinosalene, og har vært en populær film også siden, både på TV og video. Warner Home Video slapp filmen på DVD med digitalisert lyd og bilde i 2004, etter en kampanje for å få den lansert på DVD. På grunn av en handling seeren lett kan kjenne seg igjen i, har det kommet en rekke gjenskapelser av filmen, inkludert Tom Hanks' The Money Pit fra 1986, The Dream House fra 1993, samt Are We Done Yet? fra 2007.

Reklame for filmen

[rediger | rediger kilde]

Som en reklame for filmen ble hele 73 fullskala replika av huset bygd rundt omkring i USA for salg. Tusenvis av personer møtte opp foran huset bygd i Ottawa Hills i Ohio for å være med på åpningen.[1]

Det faktiske huset bygd i filmen står fortsatt i Litchfield County town i New Milford i Connecticut. Det ble solgt i august 2004 for 1,2 millioner dollar.

Jim Blandings (Cary Grant), en oppvakt reklameagen, bor sammen med kona Muriel (Myrna Loy) og to døtre i en trang leilighet i New York. På grunn av plassmangelen bestemmer herr Blandings seg i hemmelighet for å pusse opp leiligheten. Etter å ha tenkt litt over arbeidet som kreves, og ombestemt seg, finner han en reklame for nye hus i Connecticut. Først tenker han at han skal kjøpe og pusse opp et gammelt hus, og han kontakter er eiendomsmegler. Eiendomsmegleren bestemmer at familien Blandings er nøyaktig den typen duster han trenger for å bli kvitt «det gamle Hackett-huset» i Lansdale County. Herr Blandings ender opp med å kjøpe eiendommen for mye mer enn den er verd, selv om advokaten hans anbefaler ham å la være.

Huset viser seg å være i svært dårlig stand, og må repareres. Familien leier inn herr Simms (Reginald Denny), en arkitekt som skal omdesigne huset, og overvåke ombyggingen. Herr Blendings støter på en rekke problemer under byggingen, blant annet at huset ligger så langt unna New York at han må ta et tog to timer tidligere enn han gjorde før, og at han kommer på kontoret lenge før det åpner om morgenen, samt at huset mangler vinduer den dagen de flytter inn.

På toppen av det hele må herr Blandings lage et slagord for WHAM skinke (WHAM Ham), et oppdrag som tidligere har ført til at en rekke reklameagenter har måttet si opp jobben. Han mistenker også at Muriel har et sidesprang med advokaten deres.

Rolleliste

[rediger | rediger kilde]
Skuespiller Rolle
Cary Grant Jim Blandings
Myrna Loy Muriel Blandings
Melvyn Douglas Bill Cole
Louise Beavers Gussie
Reginald Denny Henry Simms
Jason Robards, Sr. John Retch
Lex Barker Snekker Foreman
Connie Marshall Betsy Blandings
Sharyn Moffett Joan Blandings
Ian Wolfe Eiendomsmegler Smith
Nestor Paiva Joe Appolonio
Harry Shannon W.D. Tesander
Tito Vuolo Mr. Zucca

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Christopher Borelli (1. april 2007). «A home made famous in the 1948 mega-hit ‘Mr. Blandings Builds His Dream House’ is in Ottawa Hills». toledoblade.com. Besøkt 23. januar 2008. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]