By- og bygdeoriginaler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

By- og bygdeoriginaler er mennesker som skiller seg ut fra den store hop og gjerne rendyrker sine særegenheter. Ofte blir de også tillagt oppfinnsomme klengenavn som understreker det som er spesielt ved den enkelte, for eksempel Snipp-Møller og Tårnpetter.

Nyere studier har vist at disse menneskene ofte fylte viktige roller i samfunnet.[1] Ren tigging har ikke vært så utbredt eller typisk for originaler, men de kunne i blant nyte almisser fra naboskap og velgjørere.

Enkelte var spesialiserte og dyktige håndverkere, men en vel så viktig side ved originalene var at de opptrådte som samfunnsmarkører. Gjennom sine handlinger og væremåte viste de folk flest som ønsket å holde seg innenfor rammene for sosial atferd hvor grensen for det akseptable gikk.

Det snakkes gjerne om to typer originaler i henhold til området hvor de er tilknyttet; byoriginaler om de oppholder seg i urbane strøk og bygdeoriginaler i rurale omgivelser.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Erik Henning Edvardsen, Trude Nedregård Isaksen og Hilde Lysengen Havro: «Redaksjonens forord» (s.7-12). Hildur Charlotte Tande: Måneskinn og grøt. Oslo 2009. s. 3.

Litteratur[rediger | rediger kilde]