Hopp til innhold

Buzkashi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Et buzkashispill.
500 afghaniseddelen viser Buzkashispillere.

Buzkashi (fra persisk بزکشی buzkashi, buz, «geit» og kashi, «trekking». I Kirgisistan ulak tartiş, eller улак-тартыш, og i Kasakhstan kokpar, eller кокпар) er en tradisjonell afghansk sport, spilt fra hesteryggen. Navnet oversatt bokstavelig er «ta tak i geit» som antyder at spillet kommer fra den gamle praksis med å snappe geiter fra hesteryggen rundt tiden til Djengis Khan. Mongolene var dyktige ryttere som kunne plukke opp en geit mens de red i full galopp. Målet til en Buzkashi-spiller er å gripe kadaveret av en kalv og få den bort fra de andre spillerne eller kaste den over en mållinje.

Konkurransen er vanligvis intens, da andre spillere kan bruke så mye makt de vil, grensen går ved å spenne ben for hesten, for å forhindre scoringsforsøk (selv om bruk av kniver og våpen blir frarådet). Rytterne bruker vanligvis tykke klær og hodebeskyttelse for å beskytte seg mot spillernes pisker og støvler. Spillet kan vare i flere dager.

Spillet består av to hovedformer: Tudabarai og Qarajai. Tudabarai er regnet for å være en enklere form. I denne formen er målet rett og slett å plukke opp kalven og bevege seg fri fra de andre spillerne uansett retning. I Qarajai må spillerne bære kadaveret rundt et flagg eller et merke i en ende av banen, så kaste den inn i en scorings-sirkel i den andre enden.

Kalven i Buzkashi-spillet er vanligvis uten hode, renset for innvoller og uten lemmer, så bløtlagt i kaldt vann i 24 timer før spill for å herde den. Noen ganger blir sand pakket inn i kadaveret for å gi ekstra vekt. Spillerne kan ikke feste kalven til kroppen deres eller til sadelen.

Seriøse Buzkashi-spillere trener intenst i mange år, og mange av mesterne (kalt chapandaz ) er over 40 år. For å kunne spille godt kreves også spesial-trente hester som vet å stoppe når rytteren blir kastet av og å galoppere hardt når rytteren får tak i kalven. Disse hestene kan bli solgt for så mye som 2500 dollar.

Buzkashi i populærkulturen[rediger | rediger kilde]

Et Buzkashi-spill vises i en tidlig scene av Rambo III.[trenger referanse]

Et Buzkashi-spill vises andre episode i tv-serien Nobel – fred for enhver pris.[trenger referanse]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]