Butikkbelysning

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Butikkbelysning er belysning av butikklokaler, ofte med hensyn og tanke på økt salg og promotering av varene butikken selger. Tradisjonell butikkbelysning kan deles inn i 3 hovedgrupper:

  • grunnbelysning
  • spotbelysning
  • effekt/spesialbelysning

Ved belysning i butikker, utstillings montere og eksponering av spesielle varer søker en ofte og endre RA Indeksen og tilpasse dette til produktet som skal eksponeres slik at ønsket farge virker fremtredende. Ra Indeks Evnen til å gjengi farger og skal ideelt sett være fra 85- 100.

Grunnbelysning[rediger | rediger kilde]

Grunnbelysningen er den belysningen en trenger for å lyssette selve lokalet. Eksempler er 18W tradisjonelle lysrør i tak og vegger, eller halogenbelysning. Mer moderne versjoner er High Bay-belysning.

Spotbelysning[rediger | rediger kilde]

Spotbelysningen er belysning som er rettet mot utstillinger eller produkter. Mest brukt her er metallhalogenbelysning. Ulemper med tradisjonell belysning er høyt energikonsum og stor strålevarme, samt en vesentlig grad av UV-bestråling. I senere tid er det utviklet LED-spots som avgir mindre UV- og varmestråling.

Effektbelysning[rediger | rediger kilde]

Effektbelysningen er belysning som er til for å skape oppmerksomhet enten ved hjelp av farger eller blinkende lys. Mest brukt her er metallhalogenbelysning, RGB-dioder og innebygget LED-belysning i vegger, glass og skilt.

Spesialbelysning[rediger | rediger kilde]

Til sist spesialbelysning. Dette er ofte belysning som er laget spesielt for enkelt formål. Eksempelvis rødtonet høyenergibelysning som får kjøttet til å virke rødere en det egentlig er i kjøttdisken, eller belysning som får frem fargene i frukt & grønt-diskene.

LED-teknologi gjør at en kan redusere energibehovet med ca. 75%, strålevarmen elimineres helt og UV-bestrålingen like så. Når strålevarmen fjernes, vil en også kunne redusere kraftig på kjølebehovet til butikker og kjøpesentere. Energigevinsten er dermed formidabel. LED produserer ikke lys i det infrarøde eller ultrafiolette spekteret, dermed brukes det ikke energi på å produsere lys som ikke synes. Dette i seg selv er energibesparende.

LED-effektbelysning er ofte RGB-dioder som kan endre fargesammensetning ved spenningsendringer. RGB dioder har derimot en veldig lav RA indeks noe som gjør det uegnet til grunnbelysning.

Som en snittverdi vil LED redusere effektbehovet med ca. 75 %, i tillegg vil energibehovet til HVAC reduseres med ca. 50 %.