Busy Bee of Norway

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Busy Bee of Norway
IATA: BSICAO: BEE
CallsignBUSYBEE
Grunnlagt1966
HovedflyplasserOslo lufthavn, Fornebu
FlyflåtePiper PA-23-250 Aztec, Piper PA-31 Navajo, Cessna 185, British Aerospace 125, Short SC.7 Skyvan, Learjet 23, Fokker F-27, Fokker 50, Boeing 737-200
Antall fly14
Destinasjoner8
HovedkontorOslo
MorselskapBraathens S.A.F.E.
Erstattet avNorwegian
En Fokker F-27 i Air Executive Norway-farger
Kristiansund lufthavn, Kvernberget var én av lufthavnene Busy Bee trafikkerte på vegne av Braathens

Busy Bee of Norway (eller bare Busy Bee, tidligere Busy Bee Air Service, og for en periode på 1970- og 1980-tallet Air Executive Norway) var et norsk flyselskap som ble startet i 1966 av skipsrederen Bjørn Braathen. Selskapet fraktet forretningsreisende både i inn- og utland, i tillegg til at selskapet også opererte mange charterflygninger for Forsvaret. Busy Bee brukte i hovedsak flytypen Fokker F-27 Friendship men opererte også fly som Short Skyvan og en Boeing 737, for så i de senere driftsår å bytte ut flåten med Fokker 50-maskiner. Selskapet gikk konkurs i 1993 og driften ble videreført av det som er i dag Norwegian Air Shuttle.

Historie[rediger | rediger kilde]

Planen bak Busy Bee var å danne et lite flyselskap som kunne tilby flytaxi-tjenester for forretningsreisende. Det opprinnelige styret i selskapet kom fram til at for å få til dette trengte man kun ett fly i flåten; en Piper Aztec C. Selskapet startet drift i mai 1966, men hadde allerede i 1967 gått til innkjøp av nok et fly, en Learjet 23, som ble Norges første såkalte businessjet. I 1973 skiftet selskapet navn til Air Executive Norway.

Navnet Busy Bee ble inspirert av en bar i London med samme navn.[trenger referanse]

På starten av 1980-tallet inngikk selskapet en kontrakt med Braathens S.A.F.E., og begynte å operere deler av Braathens' Fokker F-27-flåte. Kontrakten gikk ut på at Busy Bee skulle operere Braathens' kystrutenettverk, mens Braathens selv skulle fokusere på høyfrekvenstrafikk med Boeing 737-maskiner. Selskapet fikk også en rekke Shorts Skyvan-fly tilført til flåten. Selskapet hadde også skaffet seg en Boeing 737-200, et fly som i hovedsak ble brukt som chartermaskin for å transportere personell for forsvaret.

I 1980 skiftet selskapet igjen navn, tilbake til Busy Bee. Selskapet led store tap gjennom 80-tallet, blant annet fordi forsvaret startet å bruke rutefly til å transportere personell, i stedet for å chartre inn egne flygninger. Selskapet ble slått konkurs i 1992, og hadde da en flåte bestående av 14 Fokker F-27 og Fokker 50-maskiner. Det nye flyselskapet Norwegian Air Shuttle, som ble etablert i kjølvannet av Busy Bees konkurs tok over selskapets Fokker 50-flåte, sammen med kontrakten for kystrutene på vegne av Braathens.

Flåte[rediger | rediger kilde]

Busy Bee administrerte en flåte bestående av følgende fly før konkursen i 1992:

Flytype Antall Setekonfigurasjon Merknader
Fokker 50 6 50 seter
Fokker F-27 Friendship 8 50 seter

Selskapet har også administrert følgende fly:

Flytype Antall Setekonfigurasjon Merknader
Boeing 737-200 1 118 seter LN-NPB, «Dronningbia»

Ruter og destinasjoner[rediger | rediger kilde]

Busy Bees rutenettverk

Busy Bee opererte ikke noe eget rutenettverk, men fløy ruter for Braathens der hvor mindre flytyper passet bedre. Braathens ønsket en flåte bestående utelukkende av Boeing-maskiner, derfor ble kystrutene, som ikke var lønnsomme med så store fly outsourcet til Busy Bee. Ved konkursen i 1992 opererte Busy Bee flygninger til følgende destinasjoner på vegne av Braathens:

By Flyplasskode Flyplassnavn Flytype Bemerkninger
IATA ICAO
Bergen BGO ENBR Bergen lufthavn, Flesland Fokker 50, Fokker F-27 Friendship
Haugesund HAU ENHD Haugesund lufthavn, Karmøy Fokker 50, Fokker F-27 Friendship
Kristiansand KRS ENCN Kristiansand lufthavn, Kjevik Fokker 50, Fokker F-27 Friendship
Kristiansund KSU ENKB Kristiansund lufthavn, Kvernberget Fokker 50, Fokker F-27 Friendship
Molde MOL ENML Molde lufthavn, Årø Fokker 50, Fokker F-27 Friendship
Oslo OSL ENGM Oslo lufthavn, Gardermoen Fokker 50, Fokker F-27 Friendship
Stavanger SVG ENZV Stavanger lufthavn, Sola Fokker 50, Fokker F-27 Friendship
Trondheim TRD ENVA Trondheim lufthavn, Værnes Fokker 50, Fokker F-27 Friendship

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Om selskapet[død lenke]