Buskhareøre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Buskhareøre
Nomenklatur
Bupleurum fruticosum
L.
Populærnavn
buskhareøre
Klassifikasjon
Rikeplanter
Divisjonkarplanter
Klasseblomsterplanter
Ordenskjermplanteordenen
Familieskjermplantefamilien
Slekthareøreslekta
Økologi
Habitat: garrigue, kratt, steinete steder, vegkanter
Utbredelse: det vestlige og sentrale middelhavsområdet

Buskhareøre (Bupleurum fruticosum) er en plante i skjermplantefamilien.

Den er en duftende, eviggrønn busk, noe som er uvanlig i denne familien, der nesten alle artene er urter. Stammene er ganske opprette, og busken blir opptil 2,5 m høy. Bladene er læraktige, dypt blågrønne, blanke og avlange. Blomstene er gule og sitter i skjermer med 5–25 korte stråler. Svøpbladene er elliptiske til ovale, tilbakebøyde, med 5–7 nerver, og de faller tidlig av. Frukten er 7–8 mm lang og har smale vinger på ribbene.

Buskhareøre vokser i garrigue, kratt og på steinete steder og i vegkanter. Den er utbredt i det vestlige og sentrale middelhavsområdet, men mangler på Balearene og Kreta. Arten finnes forvillet i Storbritannia og på Krim. I mange land er den vanlig dyrket i hager. Planten tåler mye saltsprut og egner seg spesielt godt nært havet.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • M. Blamey og C. Grey-Wilson (2004). Wild Flowers of the Mediterranean (2 utg.). London: A & C Black. s. 160. ISBN 0-7136-7015-0. 
  • R. Hand (2011). «Bupleurum fruticosum». Apiaceae. – In: Euro+Med Plantbase - the information resource for Euro-Mediterranean plant diversity. Besøkt 26. oktober 2017. 
  • «Shrubby Hare's Ear». Gardenia Creating Gardens. Besøkt 26. oktober 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Blomsterskjerm der svøpbladene
har falt av