Hopp til innhold

Business Region Bergen AS

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Business Region Bergen AS
Org.nummer912588114
Etablert2007
LandNorge
Nettstedbrb.no (no)

Business Region Bergen AS (BRB) ble stiftet av Bergen kommune og Hordaland fylkeskommune den 31. oktober 2007 sammen med omlandskommunene i regionrådene Bergensregionen og Nordhordland, samt Stord. BRB vart innlemma i Hordaland fylkeskommune frå 2017 som Invest in Bergen.[1]

Formålet er næringsutvikling, etablerervirksomhet, profilering og markedsføring av Bergensregionen som en ledende kunnskapsbasert og bærekraftig næringsutviklingsregion.

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

«Den petroleumsrelaterte næringsklyngen» i bergensregionen dekker hele verdikjeden fra utforskning, forskning, utvikling, produksjon, drift og vedlikehold, med forskningsmiljøer og en leverandørindustri med verdensledende kompetanse på disse områdene. Denne næringsklyngen alene gjør Bergensregionen til Norges ledende verdiskapningsregion.

Equinor driver over 50 prosent av sine felt på norsk sokkel fra Bergen, og har lagt sine hovedkvarter for teknologi og ny energi til byen. 80 prosent av landets råoljeproduksjon har sin basis i bergensregionen, og gassen fra Norges største gassfelt, Troll, gjør Kollsnes og bergensregionen til en av det europeiske markedets viktigste gassleverandører.

Bergensregionen er verdensledende innen undervannsteknologi, med fagmiljøer som driver en vesentlig del av de 3 000 undervannsbrønnene som blir operert internsjonalt. Denne næringen har rundt 4 000 arbeidsplasser og en årlig omsetning på rundt 8 milliarder kroner. NCE Subsea ligger på CCB på ÅgotnesSotra. (NCE = Norwegian Centres of Expertise)

Bergensregionen har også svært mye vannkraftproduksjon og selskaper engasjert i utvikling av fornybar energi som bio og vindkraft.

Den marine næringsklyngen i bergensregionen omfatter mer enn 500 virksomheter med en omsetning på rundt 7 milliarder kroner årlig og mer enn 6 000 ansatte. Regionen er også verdensledende innen marinbiologi, oseanografi, forvaltning av marine resurser og klimaforskning.

Den maritime næringsklyngen i bergensregionen består av rederier, verft, høyteknologiske utstyrsleverandører og verdensledende tjenesteleverandører. Næringen hadde i 2007 en omsetning på over 80 milliarder kroner og over 30 000 ansatte i regionen. Bergen har over 500 norskregistrerte skip, og 40 rederier som seiler utenlands. Bergen havn er en av de største i Europa, og byen er verdensledende innenfor transport av kjemikalier, rederiet Odfjell SE er størst i verden. Bergen Group i Bergen er et av Europas største verft. Flere av leverandørbedriftene i regionen er verdensledende innen skipsindustrien, blant disse er TTS Marine AS som leverer utstyr som brukes på skipene. Bergen er også i verdenstoppen innen sjøforsikring og finansiering.

Reiselivet er en annen stor og viktig næring i bergensregionen, som trekker til seg mange utenlandske turister og kongressdeltakere, mest fra Storbritannia, Tyskland, USA og Japan. Antallet gjestedøgn på hotellene har ifølge Bergen Reiselivslag økt med 25 prosent de siste årene, og endte på 1,4 millioner overnattinger i 2008. Den reiselivsrelaterte omsetningen i 2006 var på 5,8 milliarder kroner, og bransjen sysselsatte rundt 7 000 årsverk samme år. Bergen er en av Europas mest populære cruisedestinasjoner med over 260 påmeldte anløp i 2009.[2]

Bergen har også hovedkontorene til en rekke av landets ledende bedrifter innen bank, forsikring, energi, informasjonsteknologi, medier, transportmidler og næringsmiddelindustri.[3]

Av kjøpesentrene i bergensområdet hadde Lagunen Storsenter, Åsane Storsenter, Bergen Storsenter, Vestkanten og Sartor Storsenter en omsetning på over en milliard kroner hver i 2007.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ https://www.investinbergen.com/
  2. ^ «bergenhavn.no cruiseanløp 2009» (PDF). Arkivert fra originalen (PDF) 2. september 2009. Besøkt 21. mars 2009. 
  3. ^ norgesstorstebedrifter.no Arkivert 25. mars 2009 hos Wayback Machine.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]