Busine

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Denne artikkelen omhandler den rette trompeten fra middelalderen. For det romerske militærinstrumentet med bøyd rør, se buccina
Miniatyr fra Cantigas de Santa Maria (ca. 1250–1284), Cantiga 320.
Lyd fra en busine

Busine (fra gammelfransk buisine, også buysine, buzine, heroldtrompet, anafil) er en trompetvariant fra middelalderen som ble brukt som seremoni- og militærinstrument.

Businen er oftest laget av metall og har et rett, mellom én og to meter langt (vanligvis) sylindrisk rør som vider seg svakt ut til et lite sjallstykke. På avbildninger av businespillere henger ofte et adelsbanner fra instrumentet. Det var ikke uvanlig å framstille engler som businespillere.

Navnet kommer fra et lignende romerske militærinstrumentet med bøyd rør, buccina. Busine er første gang dokumentert i Rolandskvadet fra rundt 1100, og da sannsynligvis som et samlebegrep for horn og trompeter.[1] Rundt 1300 ble navnet brukt om rette trompeter importert fra Midtøsten under Korstogene.

Instrumentnavnet posaune er en forvansking av busine via busaun.[2]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Brown, Howard Mayer (2000). «Buisine». New Grove Dictionary of Music and Musicians. 
  2. ^ Bowles, E.A. (1961). «Unterscheidung der Instrumente Buisine, Cor, Trompe, und Trompette». Archiv für Musikwissenschaft. 43: 52–72.