Burren

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Burren
Burren 0513.JPG
LandIrland Irland

Burren
53°00′28″N 9°00′08″V

Landskapet i Burren
Poulnabronedyssen i Burren

Burren (irsk Boireann «store berg» (det irske kartverket bruker den moderne irske formen Boirinn) er et unikt karst-landskap nordvest i grevskapet Clare i Irland. Området er om lag 250 km², og er innsirklet av landsbyene Ballyvaughan, Kinvara, Tubber, Kilnaboy, Kilfenora og Lisdoonvarna, i vest grenser det mot Atlanterhavet og i nord Galwaybukten.

Historie[rediger | rediger kilde]

Burren har mange historiske og arkeologiske steder. Det er mange megalittiske graver, dysser og flere ringfort, blant dem det triple ringfortet Cahercommaun ved kanten av en innlandsklippe og det usedvanlig godt bevarte steinfortet Caherconnell. I landsbyen Kilfenora er det et keltisk høykors. Corcomroe Abbey er en av hovedattraksjonene i området, en annen er dyssegraven Poulnabrone Dolmen.

De avrundede åsene i Burren er sammensatt av kalkstein med karakteristiske sprekker og groper. I området finnes arktisk, alpin og middelshavsvegetasjon side om side.

De mange klippene i området gjør det til et populært sted for fjellklatring. Det er også flere grotter som oppsøkes av grottevandrere.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]