Hopp til innhold

Bunker Hill Monument

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Minnesmerke for slaget ved Bunker Hill

Bunker Hill Monument står på en liten høyde i bydelen Charlestown i Boston i Massachusetts i USA. Den første vesentlige trefningen i den amerikanske uavhengighetskrigen fant sted i området 17. juni 1775,slaget ved Bunker Hill.

Betegnelsen er noe misvisende, ettersom det meste av kampene skjedde på den nærliggende Breed's Hill. Her står da også minnesmerket over slaget, som – like misvisende – heter The Bunker Hill Monument. Det er en 67 meter høy obelisk, reist mellom 1827 og 1843. Den ble fraktet til stedet via USAs første kommersielle jernbane, anlagt for formålet.

Foran obelisken står en statue av oberst William Prescott, en av heltene fra Bunker Hill-slaget. Han hevdes å stå bak den kjente ordren «Ikke skyt før dere ser det hvite i øynene deres». Det er imidlertid tvil om dette er riktig.

Allerede i 1794 ble det på stedet reist et minnesmerke over en annen krigshelt, Joseph Warren. Det var en 5–6 meter høy tresøyle med ei forgylt urne på toppen. I dag finnes en statue av Warren i et nærliggende utstillingsbygg.

Monumentet ble i 2007 gjenåpnet etter omfattende restaurering og med et nytt museumsbygg. Området inngår i Boston National Historical Park og er en del av Freedom Trail, en museumssti i Boston-området.