Bundaberg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bundaberg
Poste Bundaberg.JPG
LandAustralia Australia
DelstatQueensland Queensland
LokalstyreBundaberg Regional Council
Grunnlagt1870
Postnummer4670
Areal96 km²
Befolkning46 961 (2006)
Bef.tetthet489,18 innb./km²
Høyde o.h.17 meter
Kart
Bundaberg
24°51′S 152°21′Ø

Bundaberg sentrum, General Post Office til høyre.

Bundaberg er en by i delstaten Queensland i Australia. Byen ligger ved Burnett-elva omtrent 385 km nord for delstatshovedstaden Brisbane og 15 kilometer fra kysten. Bundaberg er regionalt senter for regionen Wide Bay-Burnett.

Navnet er antatt å stamme fra en sammenkobling av bunda som betyr «viktig mann» på Kabi Aboriginalsk og det tyske ordet berg.[1] Stedet er lokalt kjent som «Bundy».

Den lokale aborginerstammen er Gurang Gurang-folket.

Historikk[rediger | rediger kilde]

flypioneren Herbert Hinkler, født i Bundaberg

Den europeiske bosetningen av Bundaberg ble grunnlagt av tømmerhuggerne Bob og George Stewart og Lachlan Tripp i 1867. De første jordbrukerne fulgte kort tid etter. Tømmerhogst var den første etablerte industrien i Bundaberg. I 1868 ble det opprettet et sagbruk ved Burnett-elva. Bosetningen ble oppmålt og døpt Bundaberg i 1870.

Kort tid etter ble sukkerrør innført og sukkerindustrien kom senere til å bli hjørnestensnæringen i Bundaberg. Den tidlige sukkerindustrien var avhengig av Kanakas-folket som arbeidet i nær-slaveri. Bundaberg fikk status som town i 1903 og city i 1913.

Industri[rediger | rediger kilde]

Hovedindustrien i Bundaberg er basert på sukkerrør. Omfattende sukkerrøråkere er etablert i nærområdet og flere bedrifter baserer seg på å prosessere sukkeret. En av byens best kjente eksportartikler er Bundaberg Rum som er laget av melasse et biprodukt av sukkerprosesseringen. Det eksisterer også et omfattende vanlig jordbruk rundt Bundaberg. Tidligere

Turisme er en viktig industri i Bundaberg. Bundaberg ligger nær den sørlige delen av Great Barrier Reef ikke langt fra Lady Elliot og Lady Musgrave-øya. De lokale strendene er også populære blant turistsmål.

Klima[rediger | rediger kilde]

Bundaberg har et subtropisk klima med varme sommere og milde vintere.

Transport[rediger | rediger kilde]

Bundaberg ligger ved slutten av Isis Highway (State Route 3). Mange ekspressbusser stopper også i Bundaberg. Bundaberg lufthavn har flyvninger til Brisbane og Lady Elliot-øya. Ved lufthaven er det også en campus av Central Queensland University. Småflyprodusenten Jabiru Aircraft holder til i Bundaberg.

Vennskapsbyer[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Place Name Details». Natural Resources and Water (Queensland). 2008. Arkivert fra originalen (PHP) 12. mai 2009. Besøkt 13. mars 2008.  Arkivert 12. mai 2009 hos Wayback Machine.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]