Bukketorn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bukketorn
Nomenklatur
Lycium barbarum
L.
Populærnavn
bukketorn[1]
Klassifikasjon
RikePlanter
DivisjonDekkfrøete planter
KlasseTofrøbladete planter
OrdenSøtvierordenen
FamilieSøtvierfamilien
Miljøvern
Fremmedartslista:[2]
Svært høy risikoHøy risikoPotensielt høy risikoLav risikoIngen kjent risikoIkke vurdert

LO — Lav risiko 2023

Økologi
Habitat: Myrer, kulturmark
Utbredelse: Kina, spredd til Europa

Bukketorn (Lycium barbarum) er en opptil 2,5 m høy busk i søtvierfamilien. Den har lilla blomster og orange bær. Disse har navnet gojibær når de er i tørket form. Bærene er meget næringsrike, mens de grønne delene av planten er giftige. Både bær og bark har spilt en stor rolle i tradisjonell, kinesisk medisin.

Arten hører opprinnelig hjemme i Kinas vestlige og sentrale provinser, hvor den finnes på lyse voksesteder med varm og fuktig jord, og med lavt innhold av kalk og nitrogen. Busken er innført til Europa og har spredt seg til store deler av kontinentet. I Norge finnes den viltvoksende rundt Oslofjorden og noen andre steder på Østlandet og Sørlandet.

Gojibær[rediger | rediger kilde]

Gojibær er de tørka bærene av bukketorn. Bærene er meget næringsrike, og inneholder flere vitaminer, mineraler, antioksidanter og også aminosyrer.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger»Åpent tilgjengelig. Artsdatabanken. 14. april 2023. Besøkt 14. april 2023. 
  2. ^ Elven R, Hegre H, Solstad H, Pedersen O, Pedersen PA, Åsen PA og Vandvik V (5. juni 2018). «Karplanter. Vurdering av økologisk risiko for bukketorn Lycium barbarum som HI→LO for Norge»Åpent tilgjengelig. Fremmedartslista 2018. Artsdatabanken. Besøkt 14. april 2023. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]