Bugio

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bugio
Geografi
PlasseringAtlanterhavet
Areal 3 km²
Administrasjon
LandPortugal
Posisjon
Kart
Bugio
32°25′30″N 16°29′04″V

Kart som viser Madeira med Desertasøyene nede til høyre

Bugio er den sørligste og nest største av de tre Desertasøyene, ei ubebodd øygruppe like sørøst for Madeira. Den har et areal på rundt 3,3 kvadratkilometer, er om lag 7,5 kilometer lang og 700 meter brei. Den har en svært utilgjengelig topografi, med en langsgående fjellkjede, som deles i en nordlig og en sørlig del ved ei djup kløft. Høyeste punkt er på den nordligste delen, 348 meter over havet.

Mens en har utrydda eller har forsøkt å utrydde den importerte geitebestanden på de to andre Desertasøyene, er situasjonen annerledes på Bugio. Geitene her er nemlig av en annen rase. De blei importert fra Kanariøyene allerede i 1489 og stammer fra en svært gammel rase, som nå er utdødd der. Geitene på Bugio (under 100 i antall) regnes derfor som verneverdige. Ettersom det ikke er tilgang på ferskvann på øya, har geitene utvikla en evne til å klare seg på saltvann.

På øya finnes også en del importerte katter og kaniner. Kaninene graver hull i bakken, noe som er skadelig for det beskjedne jordsmonnet. Imidlertid er det gunstig for den endemiske sjøfuglen desertaspetrell (Pterodroma deserta), som benytter disse hulla til reir. Bugio har ellers et yrende liv av hekkende fugl.

Øya har et svært begrensa planteliv.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Peter Sziemer: Madeira's Natural History in a Nutshell, Francisco Ribeiro & Filhos 2000, ISBN 972-9177-31-7

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]