Hopp til innhold

Buchanan Street

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Buchanan Street fotografert fra nord. I forgrunnen er statuen av Donald Dewar, til venstre er Buchanan Galleries.
Viktoriansk arkitektur langs Buchanan Street.

Buchanan Street er en av hovedgatene i sentrum av Glasgow i Skottland, og er sammen med Argyle Street og Sauchiehall Street den viktigste handelsgaten i byen. Gaten går sydover fra enden av Sauchiehall Street og ender like sør for Argyle Street, ved St Enoch undergrunnsstasjon. Hele gaten er regulert som gågate, men flere av gatene som krysser Buchanan Street er trafikkerte.

I 1999 ble hele gaten belagt med granitt og blir opplyst med blå neonbelysning, som gir en klar kontrast til den viktorianske stilen som bebyggelsen langs gaten har. Statsminister Tony Blair avduket samme år en statue av Donald Dewar nord i Buchanan Street. Samme år åpnet også kjøpesenteret Buchanan Galleries som også ligger i den nordlige delen av gaten. På grunn av den det store publikumspotensialet er gaten meget populær blant gateartister.

Gaten ligger sentralt i sentrum og har derfor flere offentlige transportmidler. Like nord for gaten ligger Buchanan busstasjon, som er Glasgows hovedbusstasjon. I øst ligger Queen street stasjon som betjener tog til nordlige og østlige deler av Skottland. Det er i tillegg to undergrunnsstasjoner i gaten, Buchanan Street undergrunnsstasjon i den nordlige enden og i den sørlige enden, St Enoch undergrunnsstasjon. Disse to stasjonene er de med størst trafikk på Glasgows undergrunnsbane.

Autoritetsdata