Bryne Mølle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bryne Mølle
Beliggenhet
AdresseReevegen 1, 4340 Bryne
LandNorge
Kart
Kart
Bryne Mølle
58°44′12″N 5°38′31″Ø
Nettsted
Nettsted Offisielt nettsted (no)

Bryne Mølle er et minnesmerke og en kulturinstitusjon i sentrum av Bryne i Time kommune. Maling av korn til matmel er en virksomhet som har eksistert ved Bryneåna gjennom flere århundre. Det lå her to små kvernhus med tilhørende tørkeri. Datering på disse er vanskelig, men de har ligget her lenge.

I det tradisjonelle jordbruket på Jæren stod kvernhusene og senere møllene sentralt. Korndyrking var en viktig del av det tradisjonelle jordbruket i århundre før potetdyrkingen tok til.

Tidlig i 1870-årene ble kanalen utgravd og to nye, større kvernhus med to kverner i hvert ble bygd. I 1881 ble vannretten leid ut til en engelskmann i Stavanger som forlenget Mølledammen og bygde den første Bryne Mølle. Møllen skiftet eiere flere ganger frem til den i 1917 ble overtatt av L. Bellesen. Han bygde den nåværende Mølledammen som er en viktig del av den idag eksisterende parken i Bryne sentrum. L. Bellesen satte også inn et eget kraftverk i mølla.

I 1922 kjøpte Felleskjøpet Rogaland hele anlegget. Bygningen brant ned i 1928 og dagens møllebygning ble bygget i 1929. Bryne Mølle brukes idag som en kulturbygning f.eks. til konserter og utstillinger. I andre etasje utstilles arbeider av kunstneren Andreas Bøe.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]