Brunt slåttefly

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Brunt slåttefly
brunt slåttefly
brunt slåttefly
Vitenskapelig(e)
navn
:
Euclidia glyphica
Linnaeus, 1758
Norsk(e) navn: brunt slåttefly
Hører til: Erebinae, praktfly,
sommerfugler
Habitat: blomsterenger
Utbredelse: den palearktiske sone; i Norge vanlig på Sørlandet og Østlandet

Brunt slåttefly (Euclidia glyphica) er en sommerfugl som tilhører familien praktfly (Erebidae). Denne lille, brune arten flyr om dagen.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Et forholdsvis lite (vingespenn 27 – 30 mm) og spinkelt, brunt nattfly. Den kan ikke forveksles med noen andre nattfly, derimot kan den overflatisk ligne på dagsommerfugl-arten tiriltungesmyger (Erynnis tages), som den også ofte flyr sammen med, men antennene og hodet er helt annerledes. Antennene er nokså lange og trådformede, kroppen er kledt mer mørkebrune hår. Forvingen er brun, med et bredt, mørkere midtfelt som er lysere i midten. Det er også en trapesformet, mørk flekk med forkanten nær vingespissen. Bakvingen er gul med en smalt brun ytterkant, brune årer, en stor, brun flekk ved roten og et smalt, brunt tverrbånd som ikke når fram til vingeforkanten.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten flyr om dagen, helst i solskinn, på blomsterenger og andre åpne, udyrkede områder. Larvene lever på ulike urter i erteblomstfamilien (Fabaceae), blant andre kløver (Trifolium spp.) og tiriltunge (Lotus corniculatus). Den overvintrer som en puppe, og de voksne sommerfuglene flyr i mai – juli.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Brunt slåttefly finnes i Europa og videre østover til Mongolia. I Norge er den vanlig på Sørlandet og Østlandet. Fra Vestlandet foreligger det bare noen få funn.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Norges sommerfugler – Brunt slåttefly [1][død lenke]
  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe/Norsk Institutt for Skogforskning. ISBN 82-995095-1-3
  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [2]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]