Tårnkuleedderkopp

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Brun tårnkuleedderkopp»)
Tårnkuleedderkopp
Nomenklatur
Dipoena melanogaster
(C.L. Koch, 1837)
Populærnavn
tårnkuleedderkopp[1]
(brun tårnkuleedderkopp)
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseEdderkoppdyr
OrdenEdderkopper
FamilieKamfotedderkopper
Miljøvern
Norsk rødliste:
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

LC — Livskraftig
Artsdatabanken (2021)[2]

Økologi
Habitat: mest på mørke steder
Utbredelse: nord i Europa og Asia

Tårnkuleedderkopp (Dipoena melanogaster) er en to og fire millimeter lang edderkopp i gruppen kamfotedderkopper, også kalt kuleedderkopper (Theridiidae).

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Norges populasjon av tårnkuleedderkopp representerer sannsynligvis artens nordligste utstikker i sin globale utbredelse. Arten er blitt funnet i fylkene Agder, Vestfold, Telemark og Viken. De fleste funnene er fra de siste ti årene da arten har blitt ettersøkt en god del. Arten lever på busker og på lave grener på trær i solbelyste skogskanter, men har også blitt funnet gjennom håving i enger og lyng. Det som preger funnlokalitetene for tårnkuleedderkopp er at det er relativt upåvirket av menneskelig aktivitet og at det finnes en heterogenitet i skogen.[2]

Tårnkuleedderkopp ble observert i Gjerstad kommune i juni 2009.[1] Forrige norske registrerte observasjon var i Frogn kommune i 1845. De siste 400 årene er det bare gjort mellom 80 og 90 funn på verdensbasis. Funnene er gjort mellom Kaukasus og Storbritannia.

Rødlistevurdering[rediger | rediger kilde]

Tårnkuleedderkopp er livskraftig, LC, selv om forekomsten inklusive usikkerhet tilsier at arten kunne ha havnet på kategorien EN med bakgrunn i begrenset forekomstareal (B2). Artens kjente forekomstareal er 60 km2, mens beregnet verdi er på 132 km2 (minimum: 60 km2, maksimum 300 km2 ). Tårnkuleedderkopp er trolig oversett, og habitatet til arten mer generelt enn tidligere antatt grunnet nye funn i det siste.

Konklusjon: Tårnkuleedderkopp er vurdert som livskraftig, LC.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 17. juli 2020. Besøkt 17. juli 2020. 
  2. ^ a b c Åström S, Fjellberg A, Løvbrekke H og Olsen KM (24. november 2021). «Edderkoppdyr. Vurdering av tårnkuleedderkopp Dipoena melanogaster som VU→LC for Norge»Åpent tilgjengelig. Norsk rødliste for arter 2021. Artsdatabanken. Besøkt 30. mars 2023. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • W. Nentwig, A. Hänggi, C. Kropf & T. Blick (Hrsg.): Spinnen Mitteleuropas – Bestimmungsschlüssel, slekten (gattung) Dipoena (tysk)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]