Brun stråsekkspinner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Brun stråsekkspinner
larvesekken
Nomenklatur
Psyche crassiorella
Bruand, 1851
Populærnavn
brun stråsekkspinner[1]
(vanlig stråsekkspinner)
Hører til
Psychinae, sekkspinnere, Ditrysia, Eulepidoptera,
sommerfugler
Økologi
Habitat: tørre enger
Utbredelse: Europa

Brun stråsekkspinner (Psyche crassiorella) er en sommerfugl som tilhører familien sekkspinnere (Psychidae). Den er funnet nord til Nordland i Norge.[1] Hannen har velutviklede vinger og fjærformede antenner, hunnen er larvelignende.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Hannen er en middelsstor (vingespenn 13–17 mm), mørkbrun sekkspinner med fjærformede antenner. Disse er omtrent halvparten så lange som forvingene. Hele insektet er sjokoladebrunt, bakvingene litt lysere. Hunnen er brun, fet og larvelignende, 4-5,5 mm lang, med en tykk krans av hvit, ull-lignende hår (analull) rundt det bakerste kroppsleddet, bak dette stikker det ut et tre-leddet eggleggingsrør som er noe kraftigere enn hos beslektede arter. Den bløte og tykke (eggfylte) kroppen holdes gjerne C-formet krummet. Antenner og fasettøyne er ganske reduserte, beina påfallende spinkle. Larven omgir seg med en 8-12 millimeter lang, rørformet, larvesekk som er kledt med stråbiter, denne er tydelig grovere enn tilsvarende larvesekk for slektningen svart stråsekkspinner.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten forekommer på tørre enger og andre åpne områder, gjerne på sandete og kalkrik mark. Larven spiser grønnalger og moser, men også gress og blader på planter som for eksempel blodstorknebb (Geranium sanguineum). Utviklingen er vanligvis ettårig, men kan ta to år under mindre gunstige vilkår. De voksne sommerfuglene er aktive om natten i juni-juli. I nordiske bestander synes det være en sterk overvekt av hunner (gjerne 80-90 %), noe som tyder på at arten er delvis partenogenetisk.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Den er funnet spredt i Europa. I Norge er den funnet på Sør- og Sørøst-landet og dessuten i det sørlige Nordland.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 19. juli 2020. Besøkt 19. juli 2020. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Bengtsson, B.Å., Palmqvist, G. og Johansson, R. (2008) Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna. Fjärilar: Käkmalar – säckspinnare. Side 549-550. ISBN 978-91-88506-60-3
  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe/Norsk Institutt for Skogforskning. ISBN 82-995095-1-3
  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [1]
  • Psyche crassiorellaUK Moths: [2][død lenke]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]