Brun dvergmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Brun dvergmåler
Brun dvergmåler
Vitenskapelig(e)
navn
:
Eupithecia absinthiata
Clerck, 1759
Norsk(e) navn: brun dvergmåler
Hører til: dvergmålere, Larentiinae, egentlige målere,
målere,
sommerfugler,
insekter
Habitat:
Utbredelse: Europa

Brun dvergmåler (Eupithecia absinthiata) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Den forekommer over det meste av Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En liten (vingespenn 17 – 24 mm), slank, brungrå måler. Denne arten har forholdsvis tydelige tegninger og er derfor ev av de lettere dvergmålerne å kjenne igjen. Forvingen er lyst brungrå, med en markert, oval, svart flekk i midten. Langs forkanten er det tre firkantede, mørke flekker. Langs ytterkanten går det en tydelig, bølgete, hvit tverrstripe som utvider seg til to hvite flekker ved bakhjørnet. I den indre delen har vingen flere bølgete, hvite tverrstriper, ellers er den ensfarget. Bakvingen er grå med hvite tverrstriper.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten lever i ulike slags åpne områder, som heier, skogkanter, skrotemark og hager. Larvene lever på blomstene av ulike lave planter, blant andre landøyda (Senecio jacobaea), ryllik (Achillea millefolium) og reinfann (Tanacetum vulgare), det finnes også en underart som lever på lyng. De voksne målerne flyr om natten i junijuli og kommer gjerne til lys.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten finnes over hele Europa og i Nord-Asia. Den forekommer også i Canada. I Norge finnes den trolig over hele landet.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]