Brun I av Sachsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Brun I av Sachsen
Født9. århundreRediger på Wikidata
Død2. feb. 880Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse
Embete
  • Duke of Saxony (866–880) Rediger på Wikidata
FarLiudolf av Sachsen
MorOda of Billung
Søsken
6 oppføringer
Liutgard av Sachsen
Christina I
Gerberga I.
Hathumod
Thankmar
Otto I av Sachsen
GravlagtHamburg

Brun, Bruno, eller Braun (født ca 830/840; død 2. februar 880 og gravlagt i Hamburg) var hertug i Sachsen fra 866 til sin død. Han var eldste sønn av hertug Liudolf av Sachsen og Oda av Billung.

Brun regnes som stamfar til Brunonene, en sidegren av adelsslekten Liudolfingene hvor hovedgrenen etter 962 ble betegnet som Det ottonianske dynasti. Ottonianerne nedstammet fra Bruns bror Otto I av Sachsen som var far til hertug Henrik I av Sachsen (Henrik Fuglefangeren) og farfar til keiser Otto I av Det tysk-romerske rike.

Enkelte kilder henviser også til Brunos farfar, markgreve Brun el. Brunhard i så måte, men dette er usikkert.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Brunos far, Liudolf, ble beskrevet som «dux orientalis Saxonum», dvs. leder for Øst-Sachsen. Bruno ble i samme kilde, Res gestae saxonicae av kronikøren Widukind av Corvey, betegnet som «dux totius saxonum» dvs. hertug for hele Sachsen. Familiens økte maktposisjon dokumenteres av at Brunos søster Lystgard i 874 giftet seg med Ludvig den yngre, sønn av kong Ludvig den tyske og at han etter dette ble kalt «ducem et fratrem reinæ» (hertug og kongens bror).

Han døde sammen flere andre saksiske adelsmenn i et slag 2. februar 880 sannsynligvis mot danske vikinger[1] som var slått tilbake av den engelske kong Alfred den store[2]. Ifølge kronikøren Adam av Bremen[3] skal hertugen ha falt sammen med tolv grever og to biskoper. Ifølge kronikøren Thietmar av Merseburg døde Bruno i en flodhøy elv, og det skjedde sannsynligvis enten under selve slaget eller under retretten derfra.

Som hertug ble Bruno etterfulgt av sin yngre bror Otto I, også kalt Otto den Opplyste (Otto the Illustrious).

Bruno ble æret som helgen og martyr (kanonisert) av den katolske kirke og hedres på sin dødsdag 2. februar under navnet St. Bruno av Sachsen. Ifølge legendene skal han ha grunnlagt Braunschweig og være stamfar til Brun I, greve av Braunschweig, men kildene til dette er usikre.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Etter all sannsynlighet rester av Den store hedningehæren (The Great Heathen Army) som skal ha okkupert store deler av England under Ragnar Lodbrok fra midt på 840-tallet, og nå var under ledelse av Ragnarssønnene.
  2. ^ The Annals of Fulda, kap. 880
  3. ^ Gesta Hammaburgensis, kap 38