Brudleruta

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Steinformasjoner på Sirdalsheia, kalt brudler

Brudleruta er en gammel ferdselvei mellom Sirdal og Kvinesdal i Vest-Agder fylke.

Rutas navn[rediger | rediger kilde]

Navnet Brudleruta har sitt utgangspunkt i ordet "brudled", som er et brudefølge. I Agder var en brudled ikke bare selve brudefølget, men også en rad med steiner (brudler) lagt etter hverandre i en linje på bart fjell.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Det skal ha vært brudefølget som la steinene ut til minne om bryllupsdagen da brudefølget gikk over heia. Det kunne være på overgangen mellom bryllupsgården og kirken, eller mellom der bruden og der brudgommen kom fra. For hver deltaker i brudefølget ble det lagt ned en stein. De største steinene skulle symbolisere bruden og brudgommen. De minste steinene kan det ha vært barn som la ned.

Brudlene ligger ofte på steder der det var naturlig å hvile, for eksempel på halvveien eller på det høyeste punktet på overgangen over heia. Hvorfor det ble lagt brudleder er usikkert. Det kan ha vært for å holde onde ånder unna brudefølget. Enkelte mener at det kan ha sitt opphav i Bibelen. Å legge brudled er en gammel tradisjon, kjent fra 1600-tallet i indre Agder. Den siste kjente brudleden ble lagt i 1916.

Beskrivelse av turen[rediger | rediger kilde]

Utgangspunktet for turen er enten Josdal i Sirdal kommune eller Salmeli i Kvinesdal kommune. Langs ruta finnes det flere ansamlinger av brudler. Det finnes også flere kulturminner langs ruta som viser hvordan naturressursene har blitt utnyttet gjennom tidene, som fangstanlegg, bogasteller, støler og buveier.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]