Brudenell White

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Brudenell White
Brudenell White (AWM 001110).jpg
Født23. september 1876
St Arnaud
Død13. august 1940 (63 år)
Canberra
Beskjeftigelse Offiser
NasjonalitetAustralia
Utmerkelser Kommandørridder av Order of the Bath, kommandørridder av Royal Victorian Order
TroskapAustralia
VåpenartAustralian Army
Tjenestetid1896–1923
1940
Militær gradGeneral
KommandoerChief of the General Staff
Deltok iAndre boerkrig

Første verdenskrig

Andre verdenskrig

Cyril Brudenell Bingham White (født 23. september 1876 i St. Arnaud i Victoria i Australia, død 13. august 1940) var en høytstående offiser i det australske militæret.

Tidlige liv og karriere[rediger | rediger kilde]

White var sjef for den australske generalstaben først mellom 1920 og 1923 og igjen fra mars til august 1940 da han ble drept i en flyulykke i Canberra. Han sluttet seg til militæret i Queensland i 1898, og han tjenestegjorde under boerkrigen i Sør-Afrika fra 1898 til 1902. I 1901 var han en av grunnleggerne den nye australske armeen, og i 1906 var han den første australske offiseren som ble innskrevet ved den britiske hæren sin stabsskole for offiserer. I 1912 vendte han tilbake til Australia og ble direktør for militære operasjoner.

Første verdenskrig[rediger | rediger kilde]

Da den første verdenskrig brøt ut i 1914, overvåket White de første soldatene som ble utdannet som en del av Australian Imperial Force (AIF). På Gallipoli, ble han stabssjef for generalmajor William Bridges og deretter sto han under kommando av William Birdwood, før han ble utnevnt til brigadegeneral. Etter den allierte evakueringen fra Gallipoli ble han rådmann for AIF i Frankrike, som sto under kommando av John Monash.

Mellomkrigstiden[rediger | rediger kilde]

Etter den første verdenskrigen ble White gjort til sjef for generalstaben frem til han pensjonerte seg fra militæret i 1923. I samme år ble han utnevnt til formann for den nylig konstituerte organisasjonen Commonwealth Public Service Board som skulle overvåke overføringen av avdelinger fra Melbourne til den nye australske hovedstaden Canberra.

Andre verdenskrig[rediger | rediger kilde]

I 1940, da Australia igjen mobiliserte sine militære styrker for å ta del i under den andre verdenskrig, ble White kalt tilbake til aktiv militærtjeneste i en alder av 63 år. Han ble da forfremmet til general og han ble re-utnevnt til sjef for generalstaben. White ville trolig ha blitt Australias samlede militære kommandant under denne krigen, i stedet for Thomas Blamey, om han ikke hadde vært ombord et fly tilhørende Royal Australian Air Force som styrtet i Canberra, den 13. august 1940, og drepte alle passasjerene ombord.

Brudenell ble utnevnt til kommandørridder av Royal Victorian Order og ble tildelt Distinguished Service Order for sin militære innsats. Han han ble utnevnt til kommandør av Order of the Bath og kommandørridder av Order of St Michael and St George.