Bruden stjålet!

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bruden stjålet!
orig. Кавказская пленница, или Новые приключения Шурика
Generell informasjon
GenreFilmkomedie[1]
Utgivelsesår1967
NasjonalitetSovjetunionen
Lengde77 min.
SpråkRussisk
Bak kamera
RegiLeonid Gajdaj
ManusLeonid Gajdaj, Jakov Kostjukovskij, Moris Slobodskoj
MusikkAleksandr Zatsepin
SjeffotografKonstantin Brovin
Foran kamera
MedvirkendeAleksandr Demjanenko,[2] Natalja Varlej,[2] Frunzik Mkrttsjan, Vladimir Etusj,[2] Georgij Vitsin, Jevgenij Morgunov, Jurij Nikulin, Nina Grebesjkova,[2] Ruslan Akhmetov, Donara Mkrttsjan, Mikhail Gluzskij, Pjotr Repnin,[2] Georgij Milljar,[3] Leonid Dovlatov[3]
Annen informasjon
Farve/s.hvFarger
FilmselskapMosfilm
Distributør(er)Mosfilm
Netflix
Premiere(r)1967
1. april 1967 (Moskva)[4]
3. april 1967 (Sovjetunionen)[4]
15. september 1967 (Øst-Tyskland)[4]
Eksterne lenker

Bruden stjålet! (originaltittel: Кавказская пленница, или Новые приключения Шурика) er en sovjetisk film fra 1967, regissert av Leonid Gajdaj.[5][6]

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

En snill, men likevel naiv, etnografi-student ved navn Shurik (spilt av Alexander Demyanenko) er student ved et polyteknisk Institutt. Han reiser til Kaukasus for å lære eldgamle skikker og tradisjoner praktisert av lokalbefolkningen, inkludert lokale myter, legender og skåler. I begynnelsen av filmen finner Shurik veien langs fjellene i Kaukasus, på et esel. Der kommer han over en lastebil-sjåfør ved navn Edik, hvis lastebil nekter å starte. Eselet blir sta, og ingen av mennene klarer å få i gang sine respektive transport-metoder. Plutselig kommer en ung kvinne ved navn Nina (spilt av Natalya Varley) gående nedover veien. Eselet begynner umiddelbart å bevege seg etter henne, og lastebilen fungerer plutselig igjen.

Nina er også en student, en idrettsutøver, og medlem av Komsomol. Onkelen hennes, kamerat Dzhabrail (spilt av Frunzik Mkrtchyan) arbeider som sjåfør for Saakhov (spilt av Vladimir Etush) som er direktøren for det regionale landbruk-organisasjon, og den rikeste og mektigste mannen i byen. Saakhov ønsker å gifte seg med Nina, og inngår en avtale med Dzhabrail om å kjøpe bruden for 20 sauer og et importert Rosenlew-kjøleskap fra Finland. I stedet for å be Nina direkte (som onkelen innser at ville være umulig) bestemmer de seg for å kidnappe henne i stedet. Tre banditter blir satt på jobben, men de synes det er vanskelig å få tak i Nina når hun er på egen hånd, fordi hun har begynt å tilbringe mye mer tid sammen med Shurik.

Men Saakhov kommer på ideen om å uforvarende få Shurik med på kidnappingen, ved å fortelle ham at å kidnappe bruden er en annen lokal skikk. Dzhhabrail møter Shurik ved en restaurant, og forteller ham denne historien. Men han lyver for Shurik, og påstår at Nina allerede har gått med på å gifte seg med Saakhov - samt at hun ønsker å bli kidnappet, for å opprettholde de lokale tradisjonene. Shurik blir lei seg når han for høre om dette bryllupet, fordi han har blitt forelsket i Nina. Men han tror at Nina ønsker seg dette, og han går med på å hjelpe under kidnappingen.

I mellomtiden reiser Nina på camping, og planlegger å tilbringe natten i sovepose. Shurik hjelper de tre bandittene med å frakte den hjelpeløse Nina til Saakhovs dacha. Men kort tid senere får Shurik vite at kidnappingen faktisk var ekte, og at historien om at dette er en vanlig lokal skikk var ren løgn. Shurik ønsker umiddelbart å kontakte en lokal milits. Men Saakhov forklarer til Shurik at hvis han sier noe, kommer militsen til å arrestere ham som en med-skyldig i kidnappingen. Men deretter narrer han Shurik, får ham alt for alkohol-påvirket, og får den lokale psykiatriske klinikken til å få Shurik innlagt.

I mellomtiden, ved Saakhovs dacha, er Nina låst inne på et rom. Men når kidnapperne blir distrahert, forsøker hun å stikke av. Men hun blir forhindret av onkelen sin, og tvunget til hytta - hvor hun blir låst inne. Men Shurik klarer å stikke av fra den psykiatriske avdelingen, og støter tilfeldigvis på Edik - den samme lastebil- sjåføren som han hadde møtt helt i begynnelsen av filmen. Sammen kjører de mot Saakhovs datsja. Når de ankommer området later de som de er helse-personell, og overbeviser de tre bandittene om at de gjør viktige vaksinasjoner mot en farlig pest som nylig har rammet området.

Under dette påskuddet injiserer de bandittene med beroligende midler. Samtidig som Edik gjennomfører injeksjonene, går Shurik opp på rommet til Nina. Hun tror fremdeles at han var med på kidnappingen, og slår ham over hodet med et stort fat, løper ut av rommet, hopper ut av et vindu i første etasje og stjeler en av lastebilene. De tre kidnapperne følger etter, og innhenter kjøretøyet hennes og binder henne fast. Men i det øyeblikket begynner det beroligende midlet endelig å tre i kraft, og de sovner alle sammen.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

 • Aleksandr Demyanenko som Shurik
 • Natalya Varley som Nina.
 • Vladimir Etush som Kamerat Saakhov
 • Frunzik Mkrtchyan som Dzhabrail
 • Ruslan Akhmetov som Edik
 • Yuri Nikulin som den første banditten.
 • Georgy Vitsin som den andre banditten.
 • Yevgeny Morgunov som den tredje banditten.
 • Donara Mkrtchyan som Ninas tante.
 • Mikhail Gluzsky som hotell-manager.
 • Nina Grebeshkova som en sykepleier.
 • Pyotr Repnin som en doktor.
 • Noy Acaliani som hotell-ansatt.
 • Ammanuil Geller som en kebab-selger.
 • Leonid Dovlatov som en dommer.
 • Georgy Ahundov som en domino-spiller.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]