Caitlyn Jenner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Bruce Jenner)
Gå til: navigasjon, søk
Caitlyn Jenner
Bruce Jenner 2012.jpg
Caitlyn Jenner i 2012 som Bruce Jenner
Født William Bruce Jenner
28. okt. 1949
Mount Kisco
Ektefelle Linda Thompson, Kris Jenner, Chrystie Scott
Barn Brandon Jenner, Brody Jenner, Kendall Jenner, Kylie Jenner
Parti Det republikanske parti
Statsborger i USA
Utmerkelse Arthur Ashe Courage Award, James E. Sullivan Award
Alma mater Newtown High School, Graceland University

Caitlyn Jenner (født som William Bruce Jenner, 28. oktober 1949[1] i Mt. Kisco, New York) er en amerikansk friidrettsutøver, som i en periode i 1970-årene var verdens fremste tikjemper.

Jenner satte verdensrekord i tikamp i 1975 og 1976, og vant gullmedaljen under sommer-OL i 1976 i Montreal. Jenner har også spilt i en del filmer, deriblant Can't Stop the Music.

Privatliv[rediger | rediger kilde]

Etter skilsmisse i 2015, gjorde Jenner kjent at hun er en transkvinne, men foretrekker å bli omtalt med hankjønnpronomen inntil den kjønnsbekreftende behandling har kommet videre.[2] Hun kjønnsidentifiserer seg som kvinne «i enhver hensikt».[3] Flere nyhetskilder har sagt at Jenner er den mest kjente transkjønnete fra USA.[4][5][6][7]

I 2015 sa Jenner sier at hun har aldri vært tiltrukket av menn og har alltid vært heteroseksuell, og «for tiden» oppfatter seg som aseksuell.[8][9][10]

Noen kosmetiske operasjoner har Jenner fått utført, men ikke kjønnsbekreftende kirurgi.[11] Da hun ble intervjuet av Diane Sawyer i 2015, forkastet Jenner oppfatningen om at hun er «fanget»[12] i en mannlig kropp: «Jeg er ikke fanget i noen sin kropp, dette er bare hvem jeg er som person».

OL-medaljer[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • (en) Caitlyn Jenner – Profil og OL-resultater på sports-reference.com.