Caitlyn Jenner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Bruce Jenner)
Gå til: navigasjon, søk
Caitlyn Jenner i 2012 som Bruce Jenner.

Caitlyn Jenner (født som William Bruce Jenner, 28. oktober 1949[1] i Mt. Kisco, New York) er en amerikansk friidrettsutøver, som i en periode i 1970-årene var verdens fremste tikjemper.

Jenner satte verdensrekord i tikamp i 1975 og 1976, og vant gullmedaljen under sommer-OL i 1976 i Montreal. Jenner har også spilt i en del filmer, deriblant Can't Stop the Music.

Privatliv[rediger | rediger kilde]

Etter skilsmisse i 2015, gjorde Jenner kjent at hun er en transkvinne, men foretrekker å bli omtalt med hankjønnpronomen inntil den kjønnsbekreftende behandling har kommet videre.[2] Hun kjønnsidentifiserer seg som kvinne «i enhver hensikt».[3] Flere nyhetskilder har sagt at Jenner er den mest kjente transkjønnete fra USA.[4][5][6][7]

I 2015 sa Jenner sier at hun har aldri vært tiltrukket av menn og har alltid vært heteroseksuell, og «for tiden» oppfatter seg som aseksuell.[8][9][10]

Noen kosmetiske operasjoner har Jenner fått utført, men ikke kjønnsbekreftende kirurgi.[11] Da hun ble intervjuet av Diane Sawyer i 2015, forkastet Jenner oppfatningen om at hun er «fanget»[12] i en mannlig kropp: «Jeg er ikke fanget i noen sin kropp, dette er bare hvem jeg er som person».

OL-medaljer[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • (en) Bruce Jenner – Profil og OL-resultater på sports-reference.com.