Brubaker – alene mot alle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Brubaker - alene mot alle)
Hopp til navigering Hopp til søk
Brubaker - alene mot alle
orig. Brubaker
Generell informasjon
SjangerDrama
Prod.landUSA USA
UtgivelsesårUSA 20. juni 1980
Norge 14. november 1980
Lengde132 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense18 år (1980) (Norge)
Bak kamera
RegissørStuart Rosenberg
ManusforfatterW.D. Richter
Arthur A. Ross
Joe Hyams
Tom Murton
ProdusentRon Silverman
KomponistLalo Schifrin
SjeffotografBruno Nuytten
KlipperRobert Brown
Foran kamera
MedvirkendeRobert Redford
Yaphet Kotto
Jane Alexander
Murray Hamilton
Filmselskap20th Century Fox
Eksterne lenker

Brubaker – alene mot alle (originaltittel: Brubaker) er en amerikansk dramafilm fra 1980 med Robert Redford i hovedrollen. Andre sentrale roller spilles av Yaphet Kotto, Tim McIntire, David Keith, Everett McGill, Murray Hamilton, Matt Clark og Jane Alexander. Regien er ved Stuart Rosenberg. Filmen handler om en nyansatt fengselsdirektør som forsøker å reformere fengselet han er satt til å bestyre. Filmen er basert på 1969-boka Accomplices To The Crime: The Arkansas Prison Scandal, skrevet av Tom Murton og Joe Hyams. Både boka og filmen er basert på en virkelig hendelse som fant sted på Cummins State Farm i Arkansas i 1968. Tom Murton var fengselsdirektør ved fengselet på den tiden.

Brubaker ble forholdsvis godt mottatt av anmelderne og ble en moderat publikumssuksess i USA.

Filmen ble i 1981 nominert til en Oscar for beste manus, og ble samme år tildelt en Golden Reel av Motion Picture Sound Editors for beste lydklipp.

Handling[rediger | rediger kilde]

Henry Brubaker (Robert Redford) blir ansatt som fengselsdirektør i et statsfengsel. Etter en stund ser han at anstalten er rene slaveriet, og bestemmer seg for å rydde opp i forholdene. Han setter i gang en rekke positive reformer innenfor fengselsmiljøet og fangebehandlingen og avslører samtidig at det eksisterer utbredt korrupsjon både innenfor og utenfor murene. Hans reformer skaffer ham politiske fiender som fører til at han blir massivt motarbeidet.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Brubaker ble forholdsvis godt mottatt av anmelderne og har fått så mye som 83% på Rotten Tomatoes (juni 2011).[1] Den kjente amerikanske anmelderen Roger Ebert var middels fornøyd og gav den to og en halv av fire stjerner. Hans kritikk gikk ut på at han mente den fokuserte for mye på storyen og for lite på karakterene.[2] Den ble en moderat publikumssuksess i USA hvor den innbrakte $37 millioner, og havnet dermed på en 19.-plass over de mest innbringende filmene i USA i 1980.[3]

Innspillingssted
Filmen ble innspilt i det nedlagte fengselet Junction City Prison i Ohio.

I Norge[rediger | rediger kilde]

Dagbladets anmelder gav den terningkast fire,[4] mens VG gav den terningkast fem.[5]

I rollene[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]