Brotsverk mot mennesket

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Brotsverk mot mennesket
orig. Le chagrin et la pitié
Generell informasjon
Utgivelsesår1969
Prod.landFrankrikes flagg Frankrike
Lengde251 min.
Språkfransk
Bak kamera
RegiMarcel Ophüls
ManusforfatterMarcel Ophüls
André Harris
Eksterne lenker

Brotsverk mot mennesket [1], (originaltittel: Le chagrin et la pitié) er en fransk dokumentar regissert av Marcel Ophüls i to deler fra 1969 som omhandler fransk kollaborasjon med de tyske okkupasjonsmaktene under andre verdenskrig.

Handling[rediger | rediger kilde]

Filmen inneholder blant annet et utvidet intervju med Pierre Mendès France. Han ble fengslet av franske myndigheter, på grunn av anklager om desertering etter å ha forlatt Frankrike om bord SS Le Masilia, i et forsøk på å slutte seg til en militære enhet som hadde flyttet til Marokko.

Men Mendès klarer snart å stikke av fra fengsel i Frankrike, for å slutte seg til Charles de Gaulle sine styrker som opererte fra England under andre verdenskrig. Senere tjente Mendès som statsminister i Frankrike i åtte måneder, i 1954 og 1955. Filmen kretser også rundt journalist Christian de la Mazière. Mendès var en fransk jøde og politisk skikkelse som sluttet seg til en motstandsbevegelse. Men la Mazière, en aristokrat som omfavnet fascismen, var en av 7 000 franske ungdommer som vervet seg til å slåss på østfronten iført tyske uniformer.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «filmen på filmweb.no» (norsk). Besøkt 1. juni 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]