Brony

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Brony er kallenavn for en ung, voksen fan av TV-serien My Little Pony: Vennskap er ren magi som retter seg mot små jenter. Bildet viser «bronier» (bronies) og «pegasiser» (pegasis) utkledt i cosplay-kostymer under Bronycon, en brony-messe i New Jersey i USA, i 2012.

Brony, i flertall bronies, satt sammen av de engelske ordene brother og pony, er en tilhenger av My Little Pony: Vennskap er ren magi, en serie kanadisk-amerikanske animasjonsfilmer som har blitt sendt på TV siden 2010 og retter seg mot små jenter.[1] «Broniene» er imidlertid ungdommer og voksne, hovedsakelig gutter og menn, men også jenter og kvinner.[2][3] Kvinnelige fans blir kalt pegasis, dannet av ordene Pegasus og sisters.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

«Bronier» på BronyCon 2014 i Baltimore.

My Little Pony: Vennskap er ren magi er utviklet etter ideer av den amerikanske animatøren Lauren Faust (født 1974).[4] TV-serien bygger på tre tidligere serier om de populære leketøysponniene som blir markedsført under varenavnet My Little Pony og kom i salg fra 1982. Denne «fjerde generasjonen» av tegnefilmseriene om de små, vennlige og fargerike ponniene handler nå om enhjørningen «Twinkle Sparkle» og vennene hennes i fantasilandet «Equestria».

Ganske snart etter premieren i 2010, fikk den nye serien uventet oppmerksomhet på internett. Selv om målgruppa for fimene og leketøysproduktene opprinnelig, og fortsatt, er jenter fra 4 til 9 år, ble figurene et populært internettmem blant ungdommer. Særlig gutter og unge menn delte flittig morsomme kommentarer og visuelle vitser om alt som hadde med småbarnsserien å gjøre. Dermed oppstod en ny og stor tilhengerskare som kalte seg bronies.

«Broniene» har utviklet seg til en fandom av tilhengere som dyrker My Little Pony som populærkulturelt fenomen, opprinnelig ment spøkefullt og ironisk, men siden oppriktig og seriøst. Subkulturen og nettsamfunnet består i hovedsak av ungdommer og voksne mellom 13 og 35 år der over havparten er menn. Populariteten blir delvis forklart med at serien fokuserer på positive verdier som vennskap og hensynsfullhet med klar appell mot mobbing.

De nye tilhengerne arrangerer ponymeets, bronycons og ponycons, treff og messer for «bronier» og «pegasiser». Brony-oppmerksomheten har også gitt My Little Pony et kommersielt oppsving, og detaljer i de nye episoder skal ha blitt tilpasset voksne fans.

Dokumentarfilmene Bronies: The Extremely Unexpected Adult Fans of My Little Pony (opprinnelg kalt BronyCon: The Documentary) fra 2012[5] og A Brony Tale (først kalt Brony) fra 2014[6] handler om de voksne My Little Pony-tilhengerne og det overraskende Brony-fenomenet.

Se også[rediger | rediger kilde]

Myke kosedyr (plushies) av ponni- og enhjørning-figurene fra TV-serien My Little Pony: Vennskap er ren magi, laget av en brony og utstilt på 2015 Taiwan PonyconNational Taiwan Normal University i Taipei.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) category:BronyCon – galleri av bilder, video eller lyd på Wikimedia Commons