Broene til Slotsholmen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Broene til Slotsholmen forbinder via ni forskjellige ruter det øvrige København (dvs. Sjælland og Amager) med øya. I alt er det ni broer, hvorav bare den ene går til Amager.

De ni broene er (talt fra vest over nord til øst): Bryghus Bro, Prinsensbro, Marmorbroen, Stormbroen, Højbro, Holmens Bro, Børsbroen og Chr. IV's bro og Knippelsbro.

En tiende bro, Røde bro, ble nedlagt i 1726.

Knippelsbro[rediger | rediger kilde]

Knippelsbro

Klaffebroen Knippelsbro forbinder Slotsholmen med Christianshavn ved å føre Børsgade over Christians Brygge til Torvegade og ble oppført 161820. Den ble opprinnelig kalt for "Knippensbro" efter Hans Knip, som i 1641 var den første bropasseren, men skiftet senere til det nåværende navn.

Sammen med Langebro er den alene om å forbinde Indre By med Christianshavn, og den har derfor relativt stor trafikkmengde.

Marmorbroen[rediger | rediger kilde]

Marmorbroen sett fra Frederiksholms Kanal inn mot ridebanen

Marmorbroen er en buebro, som ligger i forlengelsen av Ny Vestergade/Dantes Plads og fører denne veien over Frederiksholms Kanal inn til ridebanen gjennom to paviljonger. Ved inngangen var det opprinnelig plassert en gitterport i jern for å markere at dette var hovedinngangen. Porten ble senere fjernet ettersom den begynte å ruste.

Broen er oppført i årene 17391745 med Nicolai Eigtved som hovedarkitekt. Den er bekledd med sandstein med medaljongutsmykkinger av billedhuggeren Louis-Augustin Le Clerc og er belagt med norsk marmor. Av de 2.700.000 riksdaler det kostet å bygge Christiansborg, kostet Marmorbroen 50.600.

Stormbroen[rediger | rediger kilde]

Stormbroen sett fra Nybroegade mot Nationalmuseet

Stormbroen er en liten buebro oppført i stein. Den forbinder Stormgade (mot Rådhuspladsen) med Vindebrogade (mot Kongens Nytorv). Broen er oppkalt etter Stormen på København i 1659. De svenske styrkene satte inn sitt hovedangrep ved nettopp dette punktet, hvor byvollen lå på daværende tidspunkt. Etter utallige nederlag var det her det endelig lyktes å slå svenskene. De etterlot seg 2.000 døde soldater foran vollen ved Stormgade.

Forskjellige kilder[1][2] opplyser at broen opprinnelig ble oppført i 1681, men på broens sider er teksten "Opført MDCLX" (1660) meislet inn i broens stenfundament som et relieff. Den nåværende broen er utført i 1918 etter et prosjekt av Martin Nyrop fra 1898[3]

Røde Bro (nedlagt)[rediger | rediger kilde]

Etter oppføringen av Prinsenbro og Stormbroen ble det bygget en bro utenfor Knabrostræde over til Slotsholmen. Broen het Røde bro, men ble bare kalt den nye bro, og den har gitt navn til Nybrogade. Broen ble nedlagt i 1726.[4]

Højbro[rediger | rediger kilde]

Højbro mellom Højbro Plads og Slotsholmen

Højbro er en buebro i støpejern, som forbinder Højbro Plads med Slotsholmen. Den er tegnet av Vilhelm Dahlerup og bygget i 1878. Holmens Bro og Børsbroen var også opprinnelig utformet av Dahlerup, men Højbro er nå den eneste som er igjen.

Holmens Bro[rediger | rediger kilde]

Holmens Bro mellom Chr.borg Slotsplads og Holmens Kanal

Holmens Bro er en buebro i granitt oppført 1954 til avløsning for Dahlerups design fra 1878.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]