Broen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Broen
orig. Bron
Oresund Bridge 1419.JPG
Generell informasjon
SjangerKriminaldrama
Prod.landDanmark / Sverige
Sesonger4
Episoder38
Lengde57 min. (per episode)
Språksvensk, dansk, norsk
Foran kamera
MedvirkendeSofia Helin
Kim Bodnia
Thure Lindhardt fra sesong 3 og 4
Bak kamera
SkapereHans Rosenfeldt
KomponistJohan Söderqvist
Prod.selskapFilmlance International, Nimbus Film
Sending
Periode20112018
TV-kanalSVT / DR1
Teknisk informasjon
Bildeformat16:9
Eksterne lenker
IMDb

Broen (svensk tittel: Bron, dansk tittel Broen) er en dansk-svensk kriminalserie i fire sesonger produsert i 2011, 2013, 2015 og 2017. Hovedpersonene i de to første sesongene av serien er de to etterforskerne Saga Norén, som jobber for politiet i Malmö, og Martin Rohde, som jobber for politiet i København.

Serien har også blitt sendt på NRK.

Seerrettighetene til seriens to første sesonger er solgt til 160 land, og en del av episodene hadde mer enn 1.5 million seere i Sverige.[1]

Handling, sesong 1[rediger | rediger kilde]

Liket av en svensk politiker blir funnet midt på Øresundsbroen, på grenselinjen mellom Sverige og Danmark. Det viser seg imidlertid å være to lik, hvor den ene halvdelen tilhører en dansk prostituert som var meldt savnet flere år forut for funnet. Saga Norén og Martin Rohde leder etterforskningen for å finne morderen.

Nyinnspillinger[rediger | rediger kilde]

I USA fikk en nyinnspilling av TV-serien tittelen The Bridge[2], og hadde premiere i juni 2013. Her ble handlingen lagt til grensen mellom USA og Mexico, og hadde blant andre Diane Kruger, Demián Bichir[3], Annabeth Gish, Ted Levine og Duane Whitaker[4] på rollelista.

Det er også spilt inn en fransk-engelsk versjon av TV-serien med namnet The Tunnel[5], der et lik blir oppdaget i kanaltunnelen mellom England og Frankrike. Denne serien hadde premiere i oktober 2013, og ble spilt av engelske Stephen Dillane og franske Clémence Poésy som motstykkene til henholdsvis Kim Bodnias og Sofia Helins roller.

Spin-offs[rediger | rediger kilde]

I Malmö, hvor hovedkvarteret til hovedpersonen Saga Norén ligger, har muséer separatutstillinger med rekvisitter fra TV-serien.[6] Til Malmö kommer det også mange turister for å besøke innspillingsstedene, og Malmö Turisme arrangerer guidede turer.[7]

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]