Brock-tråd

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
En Brock-tråd i bruk.

En Brock-tråd (oppkalt etter optometristen Frederick Brock, 1899-1971[1]), er et verktøy som brukes til samsynstrening. Innretningen består av en ca. 10 meter lang hvit tråd med tre små kuler i forskjellige farger som man kan flytte langs tråden.

Bruk[rediger | rediger kilde]

Brock-strengen blir ofte brukt under behandling av konvergensinsuffisiens og andre problemer med samsyn. Tråden brukes til å trene opp øynenes ferdighet til å konvergere ved å fokusere på et nært punkt, samtidig som man unngår at synsbildet fra et av øynene blir undertrykt, som ellers vil skje ved strabismisk amblyopi.

Under behandling blir den ene enden av Brock-tråden holdt mot tuppen av nesen med en finger, mens den andre blir bundet til et fast punkt. De ulike kulene er plassert på ulike avstander langs tråden, og pasienten blir så bedt om å fokusere på en av kulene. Pasienten vil da føle at øynene jobber sammen og hjernen får kontinuerlig tilbakemelding gjennom synet på om øynene konvergerer korrekt ved at bildet av tråden ses dobbelt og danner en "X" ut ifra kulen. Treningen kan gjøres vanskeligere ved å bringe kulene nærmere eller lengre bort fra nesen (avhengig av synsproblemet til pasienten), ved å bruke linser og/ eller å bruke prismebriller.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  • Scheiman, Mitchell og Wick, Bruce. Clinical Management of Binocular Vision. Lippincott, New York. 1994. side 188-192. ISBN 0-7817-3275-1

Se også[rediger | rediger kilde]