Broadgate

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
En del av Broadgate Centre, sett fra toppen av Willis Building. Byggekranene for Broadgate Tower i bakgrunnen.
Offentlig utsmykning i Broadgate - Richard Serras Fulcrum fra 1987.

Broadgate er et stort kontor- og forretningskompleks i den nordvestre delen av City of London, rett vest for Liverpool Street station. Senteret dekker et areal på 120 dekar, og var inntil åpninga av Canary Wharf tidlig på 1990-tallet Londons største i sitt slag. I seinere år er Broadgate i økende grad også brukt om hele området omkring Liverpool Street Station.

British Rail var inne i prosjektet i en tidlig fase, og lanserte Broadgate som et ledd i fiansiering av ombygging av Liverpool Street Station. I 1986 stengte den gamle Broad Street station, og samme år ble de to første bygningene i komplekset innviet. Arkitektfirmaet Arup Associates fikk mye kritikk for sin brutalistiske stil. Fem år seinere bestod komplekset av 13 bygninger; de fleste kledd med rosa granitt. Senterets midtpunkt er Broadgate Arena, en sirkelrund plass omgitt av rekker av butikker, barer og restauranter. Om sommeren er arenaen scene for ulike kulturarrangementer; fra oktober til april er den islagt.

I 2008 utvides Broadgate med to nye, store bygg – Bishopsgate nr. 201 og en skyskraper som får navnet Broadgate Tower. Broadgate Tower blir den tredje høyeste bygningen i City – etter Tower 42 og Swiss Re-bygningen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Koordinater: 51°31′13″N 0°04′59″V