Bringebærmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
bringebærmåler
Nomenklatur
Mesoleuca albicillata
Linnaeus, 1758
Populærnavn
bringebærmåler
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieMålere
SlektMesoleuca
Økologi
Habitat: skog
Utbredelse: den palearktiske sone

Bringebærmåler (Mesoleuca albicillata) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Denne arten, som er lett å kjenne igjen på det store, hvite feltet midt i forvingen, finnes nord til Møre og Romsdal i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 28 – 33 mm), slank måler. Antennene er trådformede hos begge kjønn. Forvingen er brun ved roten, i midten med et bredt, snøhvitt felt som har en eller to tynne, brune streker langs ytterkanten. Ved vingens forkant utenfor det hvite feltet er det en stor, oval, brun flekk. Forvingens ytterkant er lyst brungrå med en bølgete, hvit tverrstripe, ved bakkanten er det to brune flekker. Bakvingen er silkeaktig hvit, ytterkanten lyst brungrå, bakhjørnet mørkere. Larven er lang og slank, naken bortsett fra noen lyse, oppstående børster, grønn med røde, trekantede flekker på ryggen. Disse flekkene er bredt kantet med svartbrunt.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten lever i skog med rik bunnvegetasjon. Larvenes næringsplanter er bringebær (Rubus idaeus), bjørnebær (Rubus fruticosus) og markjordbær (Fragaria vesca). De voksne målerne flyr om natten i juni – juli.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Bringebærmåleren finnes i nesten hele Europa, og videre østover gjennom Nord-Asia. I Norge er den funnet nord til Møre og Romsdal.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]