Brick Lane

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Brick Lane
Basisdata
LandStorbritannia
KommuneTower Hamlets

Kart
Brick Lane
51°31′19″N 0°04′18″V

Brick Lane er ei gate på Londons East End, i det strøket som kalles Spitalfields. Brick Lane har gjennom det meste av sin historie hatt et ikke-britisk preg, ved at immigranter av skiftende nasjonaliteter og kulturer har kommet og gått. I dag er Brick Lane ei hovedgate for londonere av bangladeshisk herkomst, med et stort antall indiske og bengalske restauranter. I seinere år er Brick Lane blitt populært blant studenter, kunstnere og turister som befolker gatas mange nye og moteriktige barer, kafeer, bagelsbakerier og nattklubber.

Historie[rediger | rediger kilde]

Brick Lane har navn etter teglverkene som på 1500-tallet lå i dette landlige området rett nordøst for City of London. Området ble bebygd av flamske og franske hugenotter som på 1600-tallet var på flukt fra forfølgelse i hjemlandet. Mange hugenotter var spesialister på framstilling av silke, og mange ble rike på å forsyne byen med silke. Mens de velstående silkeveverne etablerte seg i kvartalene vest for Commercial Street, ble Brick Lane gata for de fattige.

Brick Lane har også lange bryggeritradisjoner. Black Eagle Brewery ble etablert på hjørnet av Brick Lane og Hanbury Street i 1724, og fortsatt ruver bygningene etter det nedlagte Truman Brewery i Brick Lane.

På 1800-tallet ble Brick Lane og kvartalene rundt et nytt hjem for tusenvis av nord- og østeuropeiske jøder på flukt fra de tiltakende pogromene hjemme. De fleste av disse ble sugd opp av tekstilindustrien som hadde tatt over for det gamle silkehandverket.

Etter andre verdenskrig mista Brick Lane sin jødiske karakter da mange av jødene flytta ut og spredte seg til andre deler av London. I deres sted kom nye innvandrere fra Øst-Bengal (Bangladesh) og tok deres plass som underbetalte industriarbeidere og fattige småhandverkere. Halalslaktere erstatta kosherslakterne, og karrirestauranter kom opp der det før hadde vært kosherrestauranter.

Brick Lane var også området hvor den beryktede Jack the Ripper drepte sine ofre, og idag kan man melde seg på guidede turer som forteller hans historie.

Brick Lane i dag[rediger | rediger kilde]

Brick Lane

Brick Lane er et meget populært turistmål så vel som å være et populært område for de lokale. Området rundt Truman Brewery brukes som galleriplass og utstillingsområde. På våren finner man utallige utstillinger her for kunst og designskoler fra hele Storbritannia. Området er også kjent for sitt søndagsmarked, som opprinnelig var kjent som tyvenes marked. Idag selges alt fra verktøy til brukte klær og leker på markedet. Søndag er nok den mest populære dagen å besøke Brick Lane, etter at markedet stenger rundt kl. 15.00 nyter gjerne de lokale en «Pint» (halvliter) på en av de lokale barene: Cafè 1001, Vibe Bare og 93 ft. East. På matfronten er Brick Lane-området mest kjent for de utallige indiske restaurantene. Brick Lane er også et yndet for de som liker eldre klær, og det er ikke langt mellom vintage-butikkene.

Parken Altab Ali Park, som har fått navnet sitt etter en mann fra Bangladesh som ble drept der, ligger i enden av gaten.

Fremstillinger i kulturelle verk[rediger | rediger kilde]

Brick Lane spiller en sentral rolle i boka av samme navn som ble utgitt av Monica Ali i 2003.[1] Boka følger livet til en Nazneen, en kvinne fra Bangladesh som 18 år gammel flytter til Tower Hamlets for å gifte seg med en eldre mann. I 2007 kom den britiske filmen Brick Lane regissert av Sarah Gavron som er bygget på handlinga i boka.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Natasha Walter: «Citrus scent of inexorable desire», The Guardian, 14. juni 2003
  2. ^ Scott, A.O.: «Brick Lane (2007), A Prisoner of Normalcy Finds Ways to Escape», New York Times, 20. juni 2008

Se også[rediger | rediger kilde]