Bredringrørfly

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bredringrørfly
Nomenklatur
Archanara neurica
Hübner, 1808
Populærnavn
bredringrørfly[1]
Hører til
Hadeninae, nattfly,
sommerfugler
Miljøvern
Norsk rødliste:[2]
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

EN — Sterkt truet

Økologi
Habitat: sumper
Utbredelse: den palearktiske sone

Bredringrørfly, Archanara neurica, er en sommerfugl som tilhører familien nattfly (Noctuidae). Den er nylig funnet for første gang i Norge fra Vest-Agder.[1]

Utseende[rediger | rediger kilde]

Et middelsstort (vingespenn ca. 25 mm), brunlig nattfly. Kroppen er noe spinkel til nattfly å være. Forvingen er avrundet, lyst rødbrunlig med litt mørkere striper langs ytterkanten, langs ytre del av forkanten og en bred lengdestripe litt bak midten av vingen. Midt i vingen er det en diffus, hvitaktig flekk. Bakvingen er ensfarget brungrå.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten finnes på sumpete steder, der larvene utvikler seg inne i stenglene på takrør (Phragmites autralis). Den foretrekker de tørrere delen av takrørsumpene, trolig fordi larvene ikke kan svømme. Biotopen er takrørsumper. De voksne sommerfuglene flyr om natten i juli - august og kommer gjerne til lys.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er kjent fra Marokko, og utbredt langs kysten av det meste av Europa, unntatt lengst i nord, mot øst til Det kaspiske hav. I Norge ble den funnet på to lokaliteter på Lista, Vest-Agder i 2010. I 2015 ble den registrert på ytterligere en lokalitet i området.

Rødlistevurdering[rediger | rediger kilde]

Utenfor Norge har arten spredte forekomster rundt Nordsjøen samt i Sør- og Mellom-Europa øst til det Kaspiske hav. Arten er kjent for sporadisk opptreden, og er kjent for å finnes i små isolerte kolonier som ofte har vært oversett i lange tider. Det er sannsynlig at funnene på Lista representerer en isolert og oversett forekomst. Det trengs flere undersøkelser for å dokumentere artens utbredelse i området. Trusler mot arten er i første rekke drenering og oppdyrking. Arten rødlistes i 2021 som sterkt truet EN.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 31. juli 2020. Besøkt 31. juli 2020. 
  2. ^ a b Elven H, Aarvik L og Berggren K (24. november 2021). «Sommerfugler. Vurdering av bredringrørfly Archanara neurica for Norge»Åpent tilgjengelig. Norsk rødliste for arter 2021. Artsdatabanken. Besøkt 27. mars 2023. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe/Norsk Institutt for Skogforskning. ISBN 82-995095-1-3
  • Aarvik, L. og Røer, J.E. (2012) Archanara neurica (Hübner, 1808) (Lepidoptera, Noctuidae) new to Norway. Norwegian Journal of Entomology 59: 1-4.
  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [1]
  • Archanara neurica på UK moths: [2]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]