Bredasal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Bredasal
Bredasal
Vitenskapelig(e)
navn
:
Sorbus latifolia
Norsk(e) navn: bredasal
Hører til: Asalslekten,
Eplefamilien,
Rosales,
Rosidae
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Spania, Frankrike

Bredasal (Sorbus latifolia) er et 3 - 12 meter høyt løvtre i asalslekta innenfor eplefamilien (rosefamilien), og er endemisk i Spania og Frankrike. Det er enkelte som anser asalslekten som en egen underfamilie (Maloideae). Arten er apomikt, med en liten geografisk utbredelse. Den blomstrer i juni. Den likner mye på svensk asal, men flikene på bladene er ofte litt spissere og bladene er noe mindre.

Arten har skrustilte, bredt eggformede blad (7 - 9cm) med beskjedne, spisse lapper med grove tenner og 5 -8 par sidenerver. Ørebladene er linjeformet. Bladets underside er lys. Den mangler torner på greinene, som er brune. Bredasal har 5-tallige, hvite blomster hvor kronbladene er flate og betydelig lengre enn begeret. Antall støvbærere er 15-25.

Frukten er et bær-liknende eple som er 1- 1,5 cm stort, rund og oransje-brunt, og det har 2-3 atskilte kammer eller rom.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Lie, Johannes og Dagny Tande, Norsk flora, versjon 2007, 7.utgaven. ISBN 978-82-521-6029-1.
  • Stenberg, Lennart & Bo Mossberg, Steinar Moen (norsk red.), Gyldendals store nordiske flora, Gyldendal, Oslo 2007. ISBN 978-82-05-32563-0.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Sorbus latifolia – bilder, video eller lyd
Wikispecies-logo.svg Wikispecies: Sorbus latifolia – detaljert artsinformasjon