Breaking Bad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Breaking Bad
Generell informasjon
SjangerDrama / Krim / Thriller
Prod.landUSA
Sendeår2008
Sesonger5
Episoder62
Lengde45 min. (per episode)
SpråkEngelsk
Foran kamera
MedvirkendeBryan Cranston
Anna Gunn
Aaron Paul
Dean Norris
Betsy Brandt
RJ Mitte
Jonathan Banks
Bak kamera
Skaper(e)Vince Gilligan
ProdusentKaren Moore
ManusVince Gilligan, Peter Gould, George Mastras, Sam Catlin, John Shiban, Thomas Schnauz
RegiVince Gilligan, Adam Bernstein, Jim McKay, Tricia Brock, Bronwen Hughes, Tim Hunter, Bryan Cranston, Charles Haid, Terry McDonough, John Dahl, Johan Renck, Petar Medak, Félix Enríquez Alcalá, Michelle MacLaren, Phil Abraham, Colin Bucksey, Scott Winant, John Shiban, Michael Slovis, Rian Johnson, David Slade, Peter Gould, George Mastras, Thomas Schnauz, Sam Catlin
TittelmusikkDave Porter (vignett)
MusikkDave Porter (vignett)
FotoMichael Slovis, John Toll
Prod.selskapSony Pictures Television
Sending
Periode20. jan. 200829. sept. 2013
TV-kanalAMC
Teknisk informasjon
Bildeformat16:9
Sideforhold16:9
Eksterne lenker
IMDb
Offisiell nettside

Breaking Bad er en amerikansk drama- og kriminalserie som gikk på AMC fra 2008 til 2013. Serien foregikk, og ble produsert, i Albuquerque, New Mexico, og handlet om kjemilæreren Walter White (Bryan Cranston), som fikk diagnosen lungekreft i begynnelsen av serien. Han vendte seg derfor til Albuquerques kriminelle verden ved å begynne å produsere og selge metamfetamin sammen med sin tidligere elev, Jesse Pinkman (Aaron Paul), for å sikre sin families økonomiske framtid. Serien ble skapt og produsert av Vince Gilligan.

Seriens sesonger[rediger | rediger kilde]

Sesong én[rediger | rediger kilde]

Den første sesongen var først planlagt med ni episoder, men grunnet manusforfatterstreik i 2007–2008, ble bare sju episoder produsert. Den første sesongen hadde premiere den 20. januar 2008, og ble avsluttet den 9. mars 2008.

Kjemilæreren Walter White (Bryan Cranston) får diagnosen uhelbredelig og fremskyndet (nivå 3A) lungekreft. På en tur sammen med sin svoger Hank (Dean Norris), som jobber i narkotikapolitiet, får Walter øye på en tidligere student, Jesse Pinkman (Aaron Paul), som rømmer fra en ulovlig og ussel metamfetaminlab. Walter tar senere kontakt med Jesse, og presenterer en plan hvor de to blir partnere i det øyemed at de slår sammen sine evner til å produsere og selge metamfetamin. Walter sier at han ønsker å gi økonomisk stabilitet til sin gravide kone og handikappede sønn, og for å betale for sin dyre kreftbehandling. I løpet av sine første dager som langere av Albuquerques beste metamfetamin, får de raskt store problemer med lokale langere som forsøker å overta hele opplegget, men ender som lik som gir dem nye problemer.

Miniepisoder[rediger | rediger kilde]

Den 17. februar 2009 gikk AMC og Sony sammen for å produsere miniepisoder av Breaking Bad, som foregår både før første sesong, og mellom første og andre sesong. Det er også annonsert at tre miniepisoder vil bli produsert for å dempe skillet mellom sesong 3 og 4.

Sesong to[rediger | rediger kilde]

Den 7. mai 2008 annonserte AMC at Breaking Bad ble fornyet for en andre 13-episoders sesong.[1] Produksjonen startet i juli 2008, og sesongen hadde premiere den 8. mars 2009, og ble avsluttet den 31. mai 2009.[2]

Sesongen fortsatte der den forrige avsluttet. Walter og Jesse har blitt kidnappet av langeren Tuco etter samarbeidet med DEA (narkotikapolitiet) ble oppdaget. Tuco planlegger å bruke Walter og Jesse i et komplott som blant annet innebærer en meksikansk lab. I en dramatisk kamp klarer Walter og Jesse å skyte Tuco, og forlater ham for å dø. Det de ikke vet er at Hank har klart å spore opp Jesses bil, og det leder ham rett til dem, men de klarer å holde seg ute av syne. Hank møter en meget beruset og skadeskutt Tuco. Hank dreper Tuco etter en skuddveksling, og Jesse mister pengene sine i bilen etter at DEA konfiskerer den, og han er blakk. Jesse blir igjen samarbeidspartner med Walter, og de fortsetter å produsere metamfetamin.

For å slippe mellommenn i produksjonen av metamfetamin, og da for å produsere metamfetamin uten den særegne kjemikalien pseudoefedrin, velger de å bryte seg inn i et kjemilager og stjele en lignende kjemikalie, som kan brukes til produksjonen. Etter et vellykket ran fortsetter de å produsere metamfetamin i campingbilen sin. Etter at de returnerer til Albuquerque med 17 kilo metamfetamin, blir Badger arrestert. Walter og Jesse må leie en advokat, Saul Goodman (Bob Odenkirk), og dette setter ytterligere spor i deres økonomiske situasjon ettersom Saul krever $80 000 for å gjøre jobben.

Jesse innleder et forhold til sin husverts datter, Jane (Krysten Ritter), en tidligere heroinbruker på rehabilitering. Når Walter ringer Jesse med en avtale om å bli kvitt alle 17 kiloene metamfetamin samtidig, svarer ikke Jesse. Walter bryter seg så inn hos Jesse for å hente metamfetaminen. Walter fullfører handelen, og når han returnerer, blir han vitne til at Jane blir kvalt i sitt eget oppkast mens hun er høy på heroin, men han griper ikke inn, og hun dør. I forbindelse med dette går Walter glipp av fødselen til sin datter, Holly. Når Jesse våkner, og finner Jane død, blir han sønderknust. I sesongavslutningen blir Skyler, Walters kone, så mistenksom over Walters mange forsvinninger, og ber ham til slutt pakke sakene sine og forlate huset. Sesongen avsluttes med at Janes far, Donald, er på jobb som flygeleder. Han er så distrahert over tapet av datteren at han ved et uhell fører to fly inn i hverandre, og de styrter over byen.

Sesong tre[rediger | rediger kilde]

Den 2. april 2009, annonserer AMC at Breaking Bad blir fornyet for en tredje 13-episoders sesong. Den tredje sesongen hadde premiere den 21. mars 2010, og ble avsluttet den 13. juni 2010.

Albuquerques befolkning er i sjokk etter at to fly kolliderte i luften over byen. Walter og Skyler har blitt separert, og Jesse er til rehabilitering etter Janes død. Skyler avslører til Walter at hun har hatt en affære med sjefen sin som en straff for Walters oppførsel. Gus Fring (Giancarlo Esposito) gir Walter en tilbud om 3 millioner dollar for 3 måneders arbeid, som han først avslår, men senere godtar. Senere i sesongen godtar Walter Gus' tilbud om å 15 millioner dollar i året, som leder Walter enda dypere inn i metamfeatminverdenen. Jesse kommer senere nok en gang inn som Walters partner, og de to havner nok en gang i en krangel, som videre leder til en konfrontasjon med Gus. Når Gus planlegger å erstatte Walter med Gale (David Costabile, tar Walter og Jesse ting i egne hender for å sikre sin egen sikkerhet og nødvendighet i organisasjonen.

Sesong fire[rediger | rediger kilde]

Den 14. juni 2010 annonserte AMC at Breaking Bad ble fornyet for en fjerde 13-episoders sesong. Produksjonen startet i januar 2011, og sesongen hadde premiere den 17. juli 2011 på AMC. Gus skjerper sikkerheten rundt laboratoriumet sitt etter Gales død. Gus og Mike samarbeider for å skape problemer mellom Walter og Jesse, og de forsøker å tvinge Jesse til å produsere metamfetamin for dem ved å fange Walter og samtidig eliminere det meksikanske kartellet. Skyler godtar Walters produksjon av metamfetamin, og samarbeider med Saul for å hvitvaske inntektene hans.

Hank, samtidig som han blir frisk, oppdager at Gales død kan knyttes til Gus og metamfetamin-handelen. Gus løslater Walter, men planlegger å drepe Hank. Walter narrer Jesse til å arbeide mot Gus, og overbeviser Hector Salamanca til å detonere en rørbombe i samme rom som Gus – noe som dreper dem begge.

Sesong fem[rediger | rediger kilde]

Den 14. august 2011 fornyet AMC Breaking Bad til en femte og siste sesong bestående av 16 episoder. Etter at Gus døde oppretter Walter, Jesse og Mike en ny metamfetamin-virksomhet. Men når deres medskyldige Todd dreper et vitne under deres tyveri av metylamin, selger Jesse og Mike deres andel av metylaminet til Declan – en annen distributør. Walter produserer metamfetamin for Declan, og Gus sin tidligere medarbeider Lydia starter distribusjon til Europa, som er så vellykket at Walter tjener 80 millioner dollar. Disse pengene begraver han på et Indianerreservat.

Etter at Walter dreper Mike under en krangel, får han liste over Mikes fengslede håndlangere fra Lydia, og ansetter Todds onkel Jack og gjengen hans for å drepe Mikes medarbeidere og Jesse. Hank forsøker å samle beviser mor Walter, og får hjelp fra Jesse til å finne Walters penger begravd i ørkenen. Under et oppgjør i ørkenen mellom Walter og Hank og partneren hans Steve, ankommer også Jacks gjeng. De dreper Hank og Steve, tar Jesse til fange, og tar mesteparten av Walters penger.

Walter bruker deretter de pengene han har igjen, for å rømme til New Hampshire. Etter flere måneder i skjul, har Walter til hensikt å overgi seg, men ombestemmer seg. Han innrømmer senere overfor Skyler at han produserte metamfetamin for sin egen tilfredsstillelse, i stedet for å sikre familiens økonomi. Walter frigjør også den fengslede Jesse i løpet av denne sesongen.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

 • Bryan Cranston som Walter White, en kjemi-lærer på videregående skole som. I alder av 50 år, blir diagnostisert med lungekreft. Han begynner å produsere metamfetamin, for å sikre familiens økonomi.
 • Anna Gunn som Skyler White. Walters kone som var gravid med deres andre barn før diagnosen hans. Hun blir stadig mer mistenksom overfor ektemannen sin, fordi han begynner å oppføre seg merkelig.
 • Aaron Paul som Jesse Pinkman. Walters partner, og tidligere student.
 • Dean Norris som Hank Schrader. Maries ektemann, Walter og Skylers svoger. Han arbeider for Drug Enforcement Administration
 • Betsy Brandt som Marie Schrader, Skylers søster og Hanks kleptomane kone.
 • RJ Mitte som Walter White, Jr. Sønne til Walter og Skyler, og har cerebral parese.
 • Giancarlo Esposito som Gustavo «Gus» Fring (sesong 3 og 4, gjesteopptreden i sesong 2) en chilensk metamfetamin-distributør, og eier av hurtigmatkjeden Los Pollos Hermanos.
 • Bob Odenkirk som Saul Goodman (sesong 3–5. Tilbakevendende karakter i sesong 2) er en advokat som representerer Walt og Jesse.
 • Jonathan Banks som Mike Ehrmantraut (sesong 3 til 5A) arbeider for Gus som leiemorder, og for Saul som privatetterforsker.
 • Laura Fraser som Lydia Rodarte-Quayle (sesong 5) er en høytstående ansatt i Madrigal Electromotive, og en tidligere medarbeider av Gus Fring. Hun begynner motvillig å forsyne Walt og Jesse med metylamin, og hjelper Walt med å utvide sin virksomhet utenfor USA.
 • Jesse Plemons som Todd Alquist (sesong 5) er en ansatt i Vamonos Skadedyrkontroll, og begynner å samarbeide med Walt og Jesse.
 • Steven Michael Quezada som Steven «Gomey» Gomez. Hanks partner i DEA, og hans beste venn.
 • Matt Jones som Brandon «Badger» Mayhew. Jesse sin uvitende venn med rusmiddelavhengighet.
 • Charles Baker som Skinny Pete. En annen venn av Jesse
 • Rodney Rush som Christian «Combo» Ortega. En venn av Jesse, som også driver med illegale rusmidler
 • Jessica Hecht og Adam Godley som Gretchen og Elliott Schwartz. Medeiere ved Gray Matter, et selskap som de var med å grunnlegge sammen med Walter.
 • Mark Margolis som Hector Salamanca. Et tidligere høytstående medlem av Juarez-kartellet. han klarer ikke gå eller snakke på grunn av et slag, og kommuniserer ved hjelp av en bjelle. Han er onkelen til Tuco, Marco og Leonel Salamanca.
 • Christopher Cousins som Ted Beneke. Skylers sjef og president for Beneke Fabricators. Han begynner etter hvert å utvikle økonomiske problemer, som Skyler forsøker å hjelpe ham med.
 • Krysten Ritter som Jane Margolis. Kjæresten til Jesse, som forsøker å slutte med illegale rusmidler.
 • John de Lancie som Donald Margolis. Faren til Jane Margolis, en flygeleder.
 • David Costabile som Gale Boetticher. En kjemiker ansatt av Gus Fring.
 • Daniel Moncada og Luis Moncada som Leonel og Marco Salamanca. To hensynsløse leiemordere for Juarez-kartellet. De er søskenbarna til Tuco Salamanca, og nevøene til Hector Salamanca.
 • Javier Grajeda som Juan Bolsa. Et høyt rangert medlem av Juarez-kartellet.
 • Emily Rios som Andrea Cantillo. Jesses andre kjæreste, som også sliter med rusmiddelavhengighet. Hun har en liten sønn som heter Brock.
 • Jeremiah Bitsui som Victor. En lojal håndlanger for Gus.
 • Ray Campbell som Tyrus Kitt. Han arbeider også for Gus
 • Lavell Crawford som Huell Babineaux. Sauls livvakt.
 • Tina Parker som Francesca Liddy. Saul Goodmans resepsjonist.
 • Bill Burr som Patrick Kuby. En svindler
 • Michael Bowen som Jack Welker. Todds onkel.
 • Kevin Rankin som Kenny. Jacks nestkommanderende.

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ «AMC Renews Critically-Acclaimed Original Series, Breaking Bad, for a Second Season» (Pressemelding). AMC. 7. mai 2008.
 2. ^ ««Breaking Bad Starts Shooting Season 2»». TV Week. 8. juli 2008. Besøkt 6. februar 2009. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]