Brasils klima

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Brasils klima er lite dramatisk sammenlignet med andre store land som USA og Kina. Brasil er det største landet som ligger på ekvator, og nettopp de lave breddegradene og mangelen på store fjellkjeder er årsaken til det rolige klimaet.

Amazonas og Mato Grosso[rediger | rediger kilde]

Mato Grosso-området i Brasil

Den nordvestlige tredjedelen av Brasil er dominert av det svære Amazonasbekkenet. Hele området får minst 1 500 mm nedbør hvert år, stort sett i form av tordenvær om ettermiddagen og noen ganger nattlig regnvær. Regnmendene er størst i hver ende av Amazonas, ved atlanterhavskysten og ved kildene i vest. De sentrale områdene langs de vestlige områdene av delstaten Pará får derimot litt mindre regn. Sjøbrisen på kysten utløser ofte tordenbyger som driver vestover og når de vestlige områdene av Pará om natten, og av og til så lang vest som til Manaus i grålysningen. I høylandet Guiana lengst nord har en mest regn fra april til september, mens områdene langs og like sør for elva Amazonas får mest regn fra november til mai, men en kan få kraftige regnbyger året rundt.

Temperaturene blir sjelden lavere enn 23 ℃ eller høyere enn 31 ℃ i dette området. Luftfuktigheten er høy, men blir litt lavere under den tørrere perioden. Mellom juni og september kan området derimot møte en friagem, en kaldfront som kommer nordover fra Argentina. En eller to ganger i året kan denne fronten gå så langt nord som de øvre delene av Amazonas, og av og til så langt øst som til Manaus. Fronten kan da gi noen dager med overskyet vær og temperaturer som kan gå under 20 ℃ (eller ennå lavere jo lenger sør en kommer).

Det store lavlandet og sumpområdet Mato Grosso har litt større klimatiske variasjoner gjennom året. Dette området strekker seg sørover fra Amazonas og vestover fra det sentrale platået. Her er ikke regn- og tordenbygene like kraftige om sommeren, og i den tørre vintertiden kan en få flere uker uten regn. En friagem kan derimot gi noen dager med skyet vær og yr, og temperaturene kan stupe i det fronten passerer. Selv nær 15 ℃ kan en få temperaturer ned mot 0 ℃. Om våren blir det derimot varmt i Mato Grosso, og fra oktober kommer de fleste dagene over 30 ℃, men enkelte steder kan få opp mot 40 ℃ sent på våren og om sommeren.

Østkysten[rediger | rediger kilde]

Ipanemastranda i Rio de Janeiro

Ein har berre svake overganger mellom årstidene på atlanterhavskysten av Brasil. Fra Vitória til Porto Aligre er sommerværet som skapt for strandlivet. Rio de Janeiro og São Paulo har et varmt og fuktig vær med tordenbyger om lag hver tredje eller fjerde dag. Lenger sør er det derimot litt sjeldnere tordenvær og forholdene er ikke så lumre. Den sørligste kyststripen, rundt Porto Aligre, får vanligvis nattetemperaturer under 20 ℃ selv på sommeren. Om vinteren kommer det ofte kaldfronter opp langs kysten som gir mer skya vær, litt regn og lavere temperaturar. Lenger nord på kysten, ved Rio de Janeiro, fører frontene vanligvis ikke til mer enn litt fleire skyer, og temperaturene går som regel over 25 ℃ selv i juli.

I motsetning til de fleste tropiske områdene får det østligste området av Brasil, fra Salvador til Recife og Cabo de São Roque, mest regn på høsten og tidlig på vinteren, fra mars til august. Det er likevel en god del sol på denne tiden. Fra oktober til desember er det færre regnbyger, men det er lummert året rundt.

Platået[rediger | rediger kilde]

Det sentrale platået i Brasil har ikke like høye temperaturer og luftfuktighet som på østkysten. Platået er ikke veldig høyt, men høyt nok til at det utgjør en forskjell. Brasília ligger om lag 1 000 m over havet og har temperaturer rundt 25 ℃ både om sommeren og vinteren, mens nattetemperaturen vanligvis går under 15 ℃ fra mai til august. Frost er derimot sjelden. Om vinteren har platået mer sol, mindre regn og lavere temperaturer enn kystområdene. De vestlige delene av platået får en del regn- og tordenbyger om sommeren, mens de østlige områdene får færre byger og mer sol. De sørligste områdene av platået, som møter Atlanterhavet, får en god del nedbør om vinteren, og på de høyeste toppene kan det komme snø.

Nordeste[rediger | rediger kilde]

Fjellformasjoner i Bahia i Brasil

Vest for Fortaleza er det mest nedbør om sommeren og tidlig på høsten, vanligvis fra januar til mai, mens det resten av året kommer lette regnbyger. Begge tidene på året blir våtere når en kommer nærmere Belém. Områdene innenfor, Nordeste, har det mest karakteristiske klimaet i Brasil. Fra nordlige deler av Bahia til Rio Grande do Norte kommer det lite nedbør, hovedsakelig mindre enn 1 000 mm per år, og fra Petrolina og nordøstover mot kysten mindre enn 500 mm. I tilligg er nedbørsmengdene varierende fra år til år, og en kan ha både en god del mindre og en god del mer enn de gjennomsnittlige mengdene. De verste tørkeperiodene har en som regel i El Niño-år