Brasiliansk peppertre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Brasiliansk peppertre
Nomenklatur
Schinus terebinthifolia
Raddi
Populærnavn
brasiliansk peppertre
Hører til
sumakfamilien,
Sapindales,
blomsterplanter
Økologi
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Sør-Amerika

Brasiliansk peppertre (Schinus terebinthifolia) er en eviggrønn busk eller tre som tilhører sumakfamilien (Anacardiaceae).

Det brasilianske peppertreet kan bli inntil ni meter høyt og har en avrundet krone med grønnlig bronsefargede blad. Bladene er finnete med 2–7 par ovale småblad. Den er særbu med adskilte hann- og hunntrær. Fruktene er små, grønne bær som blir rødlige ved modning. Treet vokser vilt i sørøstlige Brasil, Paraguay og nordlige Argentina. Det er naturalisert i mange land. Brasiliansk peppertre fortrenger naturlig vegetasjon og er tatt med i Verdens naturvernunions liste over de 100 mest skadelige invaderende artene i verden.

Bærene kalles rosépepper og benyttes som et krydder. Det dreier seg imidlertid ikke om pepper i engere forstand, det vil si det dreier seg ikke om pepperfamilien (Piperaceae). Rosépepper har en mild aromatisk smak.

Arten blir plantet i middelhavslandene, men er ikke fullt så vanlig som slektningen peppertre (Schinus molle). De to artene kan skilles på at brasiliansk peppertre ikke har hengende greiner og minner litt om terpentintre i vekstform.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]