Branford Marsalis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Branford Marsalis
Branford Marsalis.jpg
Født 26. august 1960
New Orleans
Far Ellis Marsalis
Bror Delfeayo Marsalis, Jason Marsalis, Wynton Marsalis
Nasjonalitet USA

Branford Marsalis (født 26. august 1960 i Breaux Bridge i Louisiana) er en amerikansk saksofonist.

Branford Marsalis begynte sin karriere tidlig på 1980-tallet i Art Blakey's big band, Clark Terry, og Blakey's Jazz Messengers. Fra 1982 til 1985 spilte han i gruppen til broren Wynton Marsalis. Han sluttet der for å spille i bandet til Sting. Blant annet stod han og Sting sammen med Phil Collins på scenen, i forbindelse med Live Aid i 1985. Han er med på minst 3 av Stings album, og for eksempel spiller han saksofon soloen i hiten «Englishman in New York».

I 1986 started Marsalis sin egen gruppe. Fra 1992 til 1995 var han sjefsdirigent i Tonight Show med Jay Leno. Han startet en gruppe kalt Buckshot LeFonque som skulle kombinere jazz med rhythm and blues, hip hop, og rock. Gjennom tidlig 1990-tall, hadde Marsalis en rekke gjesteopptredener med Grateful Dead. Han var saksofonisten i Shanices 1992 hit «I Love Your Smile». I andre havpart av sangen, har han et solo parti, og Shanice roper «Blow, Branford, Blow». Han var også på turnee med Miles Davis i et av Davis' siste band.

Branford Marsalis har spilt i endel filmer, først i 1987, i Kast Mamma av Toget, med Danny DeVito og Billy Crystal. Han har også komponert musikk til noen filmer og TV-serier.

Sammen med Harry Connick jr. og Habitat for Humanity er Branford Marsalis med på et prosjekt for å hjelpe å gjenoppbygge New Orleans. Marsalis og Connick kom opp med ideen å starte en Musicians' Village, for å bringe musikere tilbake til New Orleans etter orkanen Katrina. Dette prosjektet er det største gjenoppbyggingsprosjektet i New Orleans etter orkanen til dags dato (februar 2007). Han har started plateselskapet Marsalis Music. Branford Marsalis har fem brødre, 3 av brødrene hans er jazz musikere, og deres far er jazz pianist Ellis Marsalis.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]