Branford Marsalis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Branford Marsalis
Branford Marsalis.jpg
Født 26. august 1960
New Orleans
Far Ellis Marsalis
Bror Delfeayo Marsalis, Jason Marsalis, Wynton Marsalis
Utdannet ved Berklee College of Music
Nasjonalitet USA

Branford Marsalis (født 26. august 1960 i Breaux Bridge i Louisiana) er en amerikansk saksofonist.

Branford Marsalis begynte sin karriere tidlig på 1980-tallet i Art Blakey's big band, Clark Terry, og Blakey's Jazz Messengers. Fra 1982 til 1985 spilte han i gruppen til broren Wynton Marsalis. Han sluttet der for å spille i bandet til Sting. Blant annet stod han og Sting sammen med Phil Collins på scenen, i forbindelse med Live Aid i 1985. Han er med på minst 3 av Stings album, og for eksempel spiller han saksofon soloen i hiten «Englishman in New York».

I 1986 started Marsalis sin egen gruppe. Fra 1992 til 1995 var han sjefsdirigent i Tonight Show med Jay Leno. Han startet en gruppe kalt Buckshot LeFonque som skulle kombinere jazz med rhythm and blues, hip hop, og rock. Gjennom tidlig 1990-tall, hadde Marsalis en rekke gjesteopptredener med Grateful Dead. Han var saksofonisten i Shanices 1992 hit «I Love Your Smile». I andre havpart av sangen, har han et solo parti, og Shanice roper «Blow, Branford, Blow». Han var også på turnee med Miles Davis i et av Davis' siste band.

Branford Marsalis har spilt i endel filmer, først i 1987, i Kast Mamma av Toget, med Danny DeVito og Billy Crystal. Han har også komponert musikk til noen filmer og TV-serier.

Sammen med Harry Connick jr. og Habitat for Humanity er Branford Marsalis med på et prosjekt for å hjelpe å gjenoppbygge New Orleans. Marsalis og Connick kom opp med ideen å starte en Musicians' Village, for å bringe musikere tilbake til New Orleans etter orkanen Katrina. Dette prosjektet er det største gjenoppbyggingsprosjektet i New Orleans etter orkanen til dags dato (februar 2007). Han har started plateselskapet Marsalis Music. Branford Marsalis har fem brødre, 3 av brødrene hans er jazz musikere, og deres far er jazz pianist Ellis Marsalis.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]