Brandenburg (spesialstyrke)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Brandenburg armstripe
Sonderverband Brandenburg (1942/43)
Division Brandenburg (1943/44)

Brandenburg var en tysk spesialstyrke opprettet som Lehr und Bau Kompanie z.b.V. 800 25. oktober 1939.

Starten[rediger | rediger kilde]

Tysklands satsing på spesialstyrker begynte innen etterretningstjenesten Abwehr, hvor ideen var å trene opp spesialsoldater som snakket utenlandske språk flytende, kunne kle seg ut som fienden og gå dypt inn i fiendens territorium og utføre sabotasje- og spionoppdrag. Dette ble først tatt i bruk under innlemmelsen av Sudetenland i Det tredje rike 1938. Spesialtrente soldater ble sendt inn i Tsjekkoslovakia på forhånd før Tyskland annekterte regionen og gikk inn i Sudetenland 1. oktober.

Som et ledd i planen om å okkupere Polen i 1939 ble spesialsoldater fra Heinrich Himmlers Schutzstaffel (SS) brukt til et falsk angrep på en tysk tollstasjon og en tysk radiostasjon på den tyske siden av grensen mot Polen. Soldatene var ikledd polske uniformer. Angrepet ble oppgitt som årsak til det tyske angrepet på Polen 1. september. Spesialsoldater fra Abwehr ble også brukt i dette tilfelle, under navnet Ebbinghaus. De infiltrerte polakkene sivilkledd, drev med sabotasjehandlinger og tok kontroll over viktige vei- og jernbanepunkter.

Die Brandenburger[rediger | rediger kilde]

Sjefen for Abwehr, Wilhelm Canaris, ga Theodor von Hippel, som var den som kom med ideen om spesialstyrkene, klarsignal til å opprette en ny fast spesialstyrke for lignende oppdrag i fremtiden. Hippel opprettet Lehr und Bau Kompanie z.b.V. 800, med blant annet flere soldater fra Ebbinghaus. Han var selv kommandant. Hippel rekrutterte soldater av forksjellige etnisiteter, og spesielt var han på jakt etter utlendinger som ville kjempe for Tyskland mot sine opprinnelige hjemland. Styrken hadde base i Stendal i Brandenburg, og 15. desember 1939 byttet den navn til Bataillon Brandenburg, og soldatene ble senere kjent som Brandenburger. Senere ble styrken utvidet og fikk navnet Regiment Brandenburg.

Oppdrag[rediger | rediger kilde]

Brandenburg deltok i en rekke viktige oppdrag. I begynnelsen ble de sendt til Nederland, Belgia og Luxembourg. De var med på angrepet på Norge og angrepet på Danmark i 1940. De deltok i å sikre broer over elven Maas ved Gennep under invasjonen av Nederland i 1940 ved å lande med glidefly oppå den sterkt bevæpnede festningen ved broene. I slaget om Hellas i 1941 tok de viktige havner i Orşova og langs Donau dagen før kampanjen startet. De var også med Afrikakorpset til Libya, hvor de opererte som britiske styrker i britiske uniformer og kjøretøy. De deltok også i Operasjon Barbarossa med flere hundre oppdrag, og var de første som krysset grensen til Sovjetunionen i juni 1941.

Overførsel til fronten[rediger | rediger kilde]

Etter 20. juli-attentatet på Hitler i 1944 ble blant annet Canaris, sjefen for Abwehr, arrestert og henrettet for delaktighet i attentatet. Brandenburg ble overført til Sicherheitsdienst. I september 1944 ble det bestemt at man ikke hadde bruk for denne sikkerhetstyrken lenger, og de ble overført til østfronten som Infanterie-Division Brandenburg, en motorisert divisjon. 1 800 mann klarte å bli overført til SS-Jagdverbände Mitte 600, som var en annen spesialstyrke nyopprettet med blant annet personell fra SS-Obersturmbannführer Otto Skorzenys SS-Jäger Battalion Mitte. Året før hadde denne styrken blant annet klart å redde Benito Mussolini som satt i fangenskap i Italia, og flydd ham til Tyskland i en enestående redningsoperasjon.

Kommandanter[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Ian Westwell: Brandenburgers – The Third Reich's Special Forces, Ian Allen Publishing 2003 ISBN 0711029792

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]