Hopp til innhold

Bradamante

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bradamante hører om sine og Ruggieros etterslekt av trollkvinnen Melissa: Gustave Dorés illustraajon til Orlando Furioso.

Bradamante (eller Bradamant) er søsteren til Rinaldo, og en av heltinnene i eposene Orlando Innamorato av Matteo Maria Boiardo og Orlando Furioso av Ludovico Ariosto som begge bearbeider de gamle legender om Karl den store, også kalt Matière de France.

Fremstilling[rediger | rediger kilde]

Hun forelsker seg i den sarasenske stridsmann Ruggiero, men nekter å gifte seg med ham med mindre han konverterer fra islam. (Det var Bradamantes og Ruggieros skjebne å bli opphavet til det adelige Huset Este, som støttet opp om sine gustlinger Boiardo og Ariosto.)

Bradamante berger Ruggiero fra ¨bli fanget av trollmannen Atlantes, men de skilles ad kort etter. De to kjærester separeres fra hverandre mange ganger i fortellingen, men etter at Ruggiero hat konvertert til kristendommen gifter de seg til slutt.[1]

Bradamante er en av de største av de kvinnelige riddere skildret i litteraturen. Han er mesterlig i kamp, og har en magisk lanse som støter enhver den berører ned av hesten.

I senere verker[rediger | rediger kilde]

Hun er også en hovedskikkelse i en rekke senere verker. Den franske 1500-talls-dramatiker Robert Garnier skrev en tragikomedie ved navnBradamante som spinner videre på kjærligheten mellom heltinnen og Ruggiero. Hun fremtrer også i en rekke yngre romaner, som i Italo Calvinos surrealistike og svært sarkastiske roman Il Cavaliere inesistente (den ikke-eksisterende ridder) (1959). Bradamante spilles av Barbara De Rossi i 1983 i den italienske film Paladini-storia d'armi e d'amori.

Referanser[rediger | rediger kilde]