Boys of Abu Ghraib

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Boys of Abu Ghraib
Generell informasjon
GenreKrigsfilm
Utgivelsesår2014
NasjonalitetUSA
Lengde102 min.[1]
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiLuke Moran[2] Rediger dette på Wikidata
ManusLuke Moran Rediger dette på Wikidata
Produsent(er)Luke Moran
Foran kamera
MedvirkendeSean Astin, Luke Moran, Omid Abtahi, Sara Paxton, John Robinson,[3] Michael Welch,[3] John Heard,[3] Scott Patterson,[3] Elijah Kelley[3] Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Farve/s.hvFarger Rediger dette på Wikidata
Distributør(er)Vertical Entertainment
Premiere(r)21. mars 2014[4]
Eksterne lenker

Boys of Abu Ghraib er en amerikansk krigsfilm fra 2014, inspirert av de virkelige hendelsene som skjedde i Abu Ghraib-fengselet under Irak-krigen. Hovedrollene spilles av Sean Astin, Omid Abtahi og John Heard. Filmen ble først vist på amerikansk kino den 28. mars 2014.

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

Filmen begynner i 2003, dagen før 22 år gamle Jack Farmer (spilt av Luke Moran) skal sendes til Irak-krigen.

Han og mange andre unge amerikanske soldater ankommer Abu Ghraib, et fengsel som ligger like utenfor hovedstaden Bagdad. Kaptein Hayes (spilt av Scott Patterson) kommer med en oppmuntrende tale som påstår at disse soldatene kommer til å stå i frontlinjen av krigen mot terrorisme. Men de dårlige levekårene og kjedsomheten begynner etterhvert å tære på soldatene. Jack har lyst på forandring, og ber om å bli overført til andre oppgaver i fengselet. Uten trening eller noen ide om hva han egentlig kan forvente, blir Jack overført til en celleblokk kalt "Hard Site" hvor de innsatte viss nok er hardbarkede terrorister. Jacks nye sjef, sersjant Tanner (spilt av Sean Astin) forteller at deres hoved-prinsipp er "ingen medfølelse" ovenfor fangene.

Jobben deres består blant annet av å "myke opp" fanger før disse fangene skal avhøres. Dette inkluderer blant annet taktikker som å frarøve fangene søvn over lengre tidsrom, ydmykelse og langvarig Isolasjonsfengsling. Jack utvikler etterhvert et vennskap med fangen Ghazi Hammoud (spilt av Omid Abtahi) en ingeniør av arabisk opprinnelse. Bare noen få dager før soldatene opprinnelig skulle reise hjem, får Jack og hans enhet vite at deres tjeneste plutselig har blitt utvidet med ytterligere seks måneder.

De fortsetter med deres daglige plikter, og Hammoud blir utsatt for en rekke grove avhør. Blant annet blir han bundet fast til celle-veggen slik at han blir tvunget til å stå over en veldig lang periode, og han ikke har noen mulighet til å sette seg ned for å hvile. Når Jack diskuterer denne behandlingen med sine med-soldater, får han vite at Hammoud skal ha tilstått å ha vært ansvarlig for en bombe som drepte 18 sivile ved en kaffebar. Jack begynner deretter å ha en langt mer aggressiv holdning, og han behandler de innsatte langt verre enn han gjorde før Hammouds tilståelse.

Når det endelig er tid for Jack å reise hjem til USA, så skal han orientere den nye soldaten som skal ta over hans jobb. Denne soldaten tar frem ett kamera og knipser et bilde, men Jack ber ham legge vekk kamera. Når Jack legger merke til at Hammoud har sovnet i en celle, drar han fangen ut av cellen og begynner å banke ham opp og skriker til ham. Når Jack er opptatt med dette, så tar den nye soldaten et bilde til. Etter å ha kommet hjem til USA, er Jack og kjæresten hans på et kjøpesenter. De ser på nyhetene om Abu Graib og bilder av grov tortur ruller over TV-skjermen - blant annet bilder av Jack som banker om en fange.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ (på en) Internet Movie Database, IMDb-ID tt1965162, Wikidata Q37312, https://www.imdb.com/ 
  2. ^ http://www.imdb.com/title/tt1965162/; besøksdato: 9. mai 2016.
  3. ^ a b c d e (på cs) ČSFD, 2001, Wikidata Q3561957, https://csfd.cz 
  4. ^ Freebase-data fra Google[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]