Bosch (TV-serie)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bosch
Generell informasjon
SjangerDramaserie, krimserie, politikrim, TV-serie basert på en roman
Prod.landUSA
Sesonger7
Episoder68
Lengde51 minutt min. (per episode)
SpråkEngelsk
Basert påHarry Bosch
Foran kamera
Medvirkende
10 oppføringer
Titus Welliver (rollefigur: Harry Bosch)
Jamie Hector
Amy Aquino
Lance Reddick
Annie Wersching
Sarah Clarke
Jason Gedrick
Madison Lintz
Jeri Ryan
Brent Sexton
Bak kamera
Skaper(e)Michael Connelly
MusikkJesse Voccia
Prod.selskapAmazon MGM Studios
Sending
Periode6. feb. 201425. jun. 2021
TV-kanalAmazon Prime Video
Sideforhold16:9
Eksterne lenker
IMDb
Offisiell nettside

Bosch er en amerikansk fjernsynsserie produsert av Amazon Studios.[1] Rollefiguren Harry Bosch ved Los Angeles-politiet spilles av Titus Welliver.[2]

Fjernsynsserien er inspirert av Michael Connellys bøker. Den første sesongen er basert på Dødens by, Reven og Dukkemakeren. Sesong to har hentet inspirasjon fra Återkomsten, Tilfellet og Den siste prærievargen. Den tredje sesongen er basert på Sort ekko og delvis Mørkere enn natten.[3]

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Sesong En[rediger | rediger kilde]

TV-serien begynner med at Bosch følger etter en mistenkt. Bosch tar ham endelig igjen i en bakgate, og skyter den mistenkte. Sett fra Bosch sitt ståsted ser det ut til at det var en gjenstand i den ene hånden til den mistenkte, som faller i en sølepytt. Men senere, når hendelsen blir fortalt av en advokat, er det tydeligvis ingenting i den mistenktes hånd - og Bosch blir vist i det han planter en pistol på åstedet. Men to år senere blir Bosch saksøkt av den mistenktes familie.

Kort tid senere blir Bosch kalt ut på en sak som viser seg å være et selvmord, og en annen sak hvor en doktor rapporterer at hunden hans oppdaget et menneske-bein i en skog. Sistnevnte etterforskning oppdager snart enda flere bein-rester, og det blir fastslått at skjelettet stammer fra en liten gutt som ble forferdelig mishandlet og slått, og deretter forsøkt begravet i skogen. Gutten har vært død siden minst 1989, og kunne ha vært mellom 10 år og 12 år gammel når han døde.

Men fordi gjentatte alvorlige overgrep i løpet av oppveksten kan hemme barnas vekst, er offerets eksakte alder veldig usikker. Gutten skal også ha blitt utsatt for kraftig mishandling i tiden før sin død, med mer enn 40 brukne bein - noen bein var delvis helbredet, men andre skader var relativt nylige. Snart introduseres også Raynard Waits, en seriemorder som tilstår drapet med skjelettet i skogen - og viser en merkelig fascinasjon for Bosch.

Sesong To[rediger | rediger kilde]

Seks måneder etter hendelsene i Sesong 1, vender Bosch tilbake etter en suspensjon fra politiet. Han etterforsker drapet på en Hollywood-produsent som ser ut til å hatt forbindelser med en mafia. Etterforskningen hans av produsenten sender Bosch snart til Las Vegas, hvor han også oppdager at alt ikke er særlig bra med tenåringsdatteren sin og hans tidligere kone.

Boschs etterforskning truer nesten livet til resten av familien hans, og han får en rekke andre problemer på grunn av en gruppe korrupte politi-betjenter. Nye bevis dukker også opp angående morens dødsfall, noe som får Bosch til å undersøke omstendighetene som førte til drapet på moren hans.

Sesong Tre[rediger | rediger kilde]

Seksten måneder etter Sesong to: Bosch blir hjemsøkt av nye spor som han ønsker å forfølge når han undersøker drapet på moren hans. Samtidig holder Bosch øye med en pågående straffesak som involverer en mektig Hollywood-filmmogul som for tiden sitter i husarrest.

Bosch opplever også nye problemer i sitt personlige liv, på grunn av datteren hans, Maddie, som nå bor i Los Angeles sammen med ham. En ny seriemorder blir også introdusert, som går under kallenavnet Koreatown Killer (KTK)

Sesong Fire[rediger | rediger kilde]

Tre måneder senere: Advokat Howard Elias representerer en mørkhudet mann som har anklaget Los Angeles Police Department for bruk av vold i tjenesten. Men blir Elias myrdet kort tid senere. Elias hadde tidligere en historie med å representere personer som ønsket å saksøke LAPD. Denne ​​saken fører til økte problemer i Los Angeles, og økte spenninger mellom LAPD og resten av innbyggerne. Politi-sjef Irving utpeker Bosch til å lede en arbeidsgruppe, for å komme til bunns i drapet på advokaten Elias.

Men det foregår også en intern granskning av Bosch og hans team, som inkluderer Edgar, Robertson, og en annen etterforsker. Boschs tidligere kone er samtidig involvert i en sak angående en gjeng kinesiske statsborgere, hvorav en av dem allerede er under en etterforskning fra FBI. Denne situasjonen fører til at hun blir myrdet. Bosch oppdager også en viktig pekepinn i etterforskningen av morens dødsfall, etter at den pensjonerte etterforskeren fra morens sak også blir funnet myrdet.

Sesong Fem[rediger | rediger kilde]

Femten måneder senere: Det blir stilt spørsmål ved en rettssak etter en gammel etterforskning som Bosch var involvert i. Dette kan muligens påvirke andre tidligere domfellelser, og potensielt sette hele karrieren hans i fare. En forbitret tidligere kjæreste anklager Bosch for å plante falske beviser, og Bosch ansetter sin tidligere fiende Honey Chandler for å forsvare ham mot anklager om å komme med falske beviser. Bosch og hans kollegaer etterforsker også drapet på en farmasøyt, som gjennom sønnen sin hadde vært involvert i selge opiater.

I løpet av etterforskningen fastslår politiet at det eksisterer et betydelig nettverk for ulovlig handel med opiater, muligens kontrollert av russiske eller armenske gangstere. Bosch går undercover, i forsøk på å oppdage mer om organisasjonen deres. Men sjefen til Borch, Irving, blir frustrert over Boschs manglende kommunikasjon om en etterforskning. Når en kollega forsøker å dekke over for Bosch, risikerer han også sin egen stilling. Irving blir kontaktet av en politisk konsulent på vegne av ordfører Vargas, angående det neste ordfører-valget.

Sesong Seks[rediger | rediger kilde]

Elleve måneder senere: Etter at en fysiker blir henrettet, og ekstremt radioaktivt materialer han hadde med seg forsvinner, befinner etterforsker Harry Bosch seg snart i sentrum av nok en kompleks drapssak, en veldig rotete etterforskning, samt en muligens katastrofal trussel mot hele Los Angeles.

Sesong Sju[rediger | rediger kilde]

Fire måneder senere, på nyttårsaften 31. desember 2019. Når en 10 år gammel jente dør i en påsatt brann, risikerer etterforsker Harry Bosch alt for å stille morderen hennes for retten - til tross for motstand fra mektige krefter. Samtidig blir Boschs egen datter Maddie involvert i en annen høyprofilert sak, som Bosch også blir trukket inn i - og han risikerer å bli et mål for en rekke farlige kriminelle.

Rolleliste (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ https://www.amazon.com/Pilot-HD/dp/B00I3MPDP4. 
  2. ^ http://www.imdb.com/title/tt3502248/. 
  3. ^ http://www.michaelconnelly.com/bosch-tv/. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]