Boris Grebensjtsjikov

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Boris Grebensjtsjikov, Konsert 2009 Ufa

Boris Borisovitsj Grebensjtsjikov (russisk: Борис Борисович Гребенщиков; født 27. november 1953 i Leningrad i Sovjetunionen) er en av de mest framtredende medlemmene av den generasjonen som blir betraktet som «grunnleggerne» av russisk rock. Grebensjtsjikov er viden kjent over det meste av Russland både alene og sammen med bandet Akvarium som har vært aktiv helt siden 1972 og fram til i dag.

Han var medgrunnlegger av bandet Aquarium i 1972 sammen med barndomsvennen hans Anatolij Gunitsky. Bandet spilte alt fra blues til akustisk reggae. Den første sangen Grebensjtsjikov klarte å spille på gitar var Ticket to Ride av The Beatles.

Den første musikken fra bandet Aquarium som ble gjort tilgjengelig i vestlige land utnfor Sovjetunionen var i 1986 da et dobbelt album med tittelen «RED WAVE, 4 UNDERGROUND band fra USSR» dukket opp i platebutikkene i USA. Aquarium hadde i likhet andre sovjetiske band som for eksempel Kino og Alisa ikke fått lov til å spille inn plater i Sovjet. Dette var fordi sovjetiske myndigheter mente musikk var ubrukelig og ikke noe sovjetere burde sysle med. Derfor ble det smuglet ut av landet en diskett med musikk som ble utgitt i samarbeid med et lite plateselskap fra Hollywood, California.

Grebensjtsjikov sin musikk-produksjon har vært ganske produktiv. I løpet av de over 30 årene han har vært mest aktiv skrev han over 500 sanger. De fleste av disse ble registrert og / eller framført offentlig. På dette punktet hadde Akvariet minst 21 album i den offisielle diskografien.