Borgen Litice nad Orlicí

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Borgen

Borgen Litice nad Orlicí (tysk: Littitz, engelsk: Lititz) er en borg 7 km vest for Žamberk i Distriktet Ústí nad Orlicí, i regionen Pardubice av Den tsjekkiske republikk.

Historie[rediger | rediger kilde]

Skråningen ned fra Orlickéfjellene (Ørnefjellene) gav en naturlig strategisk fordel ved plasseringen av denne gotiske borgen som ble reist mot slutten av det 13. århundre. Høylandet hvor elven Divoká Orlice renner ble valgt før 1300 av Drslavicfamilien for å bygge en borg, som de navngav etter deres opprinnelige bosetning i Plzeňområdet. En kort tid i det 14. århundre ble borgen eiet av to grever av Luxemburg, Johann den blinde av Luxemburg og Karl IV av Det tysk-romerske rike. I 1371 bosatte Boček av Kunštát, en adelsmann fra Mähren, seg med sin familie på borgen. En gren av familien fikk statsborgerskap i Bøhmen gjennom giftemål og gjennom oppkjøp av godsene Poděbrady og Pardubice.

Utsende til den gamle gotiske borgen gikk tapt under omfattende byggevirksomhet igangsatt i 1450 av Georg av Kunštát og Poděbrad senere Konge av Bøhmen. Den tidligere gotiske byggestilen finnes igjen i enkelte deler av borgen, som minner om lignende arkitektur anvendt i det 14. århundre. Den turbulente tiden som fulgte med Husitterkrigene, som var full av interne konflikter mellom adelsfolk som kjempet om Kongeriket Böhmen, hvor et av de sterkest partiene var Utrakvistpartiet til Jiri av Poděbrad, som arbeidet for å sikre denne viktige borgen. Regjeringstiden til Georg av Kunštát auf Poděbrad fra 1458 brakte fred og stillhet til Bøhmen for en kort tid. Dette ble avbrutt i sekstiårene av det 15. århundre med krig fremprovosert av det pavelige hoff som hisset opp det lokale katolske adelskapet og så oppfordret den ungarske kongen Mattias I Corvinus til å megle.

Dette var den historiske bakgrunnen til borgen og dens festningsverk. Tidsånden og det aristokratiske miljøet hadde innflytelse på arkitekturen hvor den foreldede tradisjonen fra det 14. århundre fortsatt kan ses. Denne tradisjonen var i praksis utdatert i 1450. Det utvendige systemet av festningsverk, de fleste bevart, viser at det faktisk også ble brukt artilleri i forsvaret av borgen. Dette skyldes det vanskelige terrenget som gjorde utvendige festningsverk unødvendig og reduserte artilleristandplassene til et minimum

Adkomstveien til Borgen Litice nad Orlicí var stengt på det mest sårbare stedet av en mur og en dyp vollgrav som ble krysset ved hjelp av en vindebro.

Bildegalleri[rediger | rediger kilde]