Bordhockey

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Bordhockey.

Bordhockey spilles på de klassiske STIGA-brettene som en simulering av ishockey. Hver spiller kontrollerer en keeper og fem utespillere. Bordhockey er en internasjonalt organisert sport under ITHF (International Table Hockey Federation). Sporten, som krever store mengder taktiske kunnskaper i tillegg til hurtighet, koordinasjon, spilleforståelse og en solid porsjon psykisk styrke, betegnes ofte som «sjakk i 100 km/t».

Spillets regler[rediger | rediger kilde]

En bordhockeykamp varer i fem minutter ineffektiv tid, tiden måles ved hjelp av et lydbånd som går under hver kamp, med tydelige signaler som markerer starten, midten og slutten av en kamp. Reglene forøvrig er enkle å sette seg inn i. Sporten krever gode taktiske og tekniske ferdigheter, dyp konsentrasjon, spilleforståelse og hurtighet.

Det normale oppsettet for en bordhockeyturnering er tredelt. Spillerne blir først inndelt i puljer i et grunnspill der spillere på alle nivåer møter hverandre et enkelt grunnspill. De beste fra et grunnspill går videre til a-mellomspill der nok en enkelt runde spilles. De som ikke går videre til a-mellomspill etter grunnspill går videre til b-mellomspill. De åtte (i vanlige rankingturneringer) eller 16 (under NM, eller større turneringer som f.eks. Oslo Open) beste fra hvert slikt mellomspill går videre til henholdsvis a-sluttspill og b-sluttspill, som fungerer etter utslagningsmetoden. Hvert enkelt møte i et sluttspill spilles best av syv kamper. Sudden death (spilleforlengning der det første målet som scores vinner kampen) benyttes ved uavgjorte kamper i sluttspillsammenheng.

I mindre turneringer kan imidlertid en mellomløsning mellom grunn- og mellomspill, et såkalt «munnspill», brukes. Her møter alle alle, og sluttabellen avgjør til sist hvem som går til kvartfinale i A og B-sluttspill.

Bordhockey i Norge[rediger | rediger kilde]

Andremann på Norges-rankingen Daniel Remmem (Trondheim BHK) i aksjon under Lambertster Open 2012.

Bordhockey spilles i organisert form i Norge under paraplyorganisasjonen Norges Bordhockeyallianse, forkortet NBA, stiftet i 1994, som er etterfølgeren til Norges Bordhockeyforbund, som ble nedlagt samme år. Til sammen har det eksistert et aktivt bordhockeymiljø i Norge siden slutten av åttitallet.

Det hele startet i Norge da Preben Berg og tre andre fra Osloområdet meldte seg på en turnering i Gøteborg etter kun å ha sittet hjemme og spilt mot hverandre i alle år. Tilfeldighetene var at på denne turneringen var det også noen fra Fredrikstad som var påmeldt med Torbjørn Lerfald som en av personene. Disse to miljøene begynte da å samarbeide og i etterkant av denne turneringen så startet man Norges Bordhockeyforbund og ballen begynte å rulle. Man startet å arrangere turneringer mest i Østfold i starten, men også noe i Oslo. Rett etter dette begynte det å vokse frem et miljø på Lørenskog rett utenfor Oslo og også et miljø i Trondheim. Bordhockey var etablert i Norge.

Første gang noen representerte Norge i et internasjonalt mesterskap var EM i Lund i Sverige 1990. På det norske laget den gangen var Magnus Aanestad, Preben Berg, Jon Wisløff, Alvar Randa, Rune Ødegård, Jørn Skjeveland, Thomas Stenshorne og Rune Rostad. To norske kom til A-sluttspillet der Jørn Skjeveland og Jon Wisløff plasserte seg på henholdsvis 23 og 24.plass totalt.

NBA arrangerer seks nasjonale rankingturneringer i henholdsvis Oslo, Trondheim, Stavanger, Bergen og Tønsberg i løpet av en sesong, som varer fra august – mai. En typisk norsk turnering samler mellom 20-50 deltakere.

Ved siden av de nasjonale rankingturneringene spilles det også lokalligaer i forskjellige deler av Norge. I disse lokalligaene, som er åpne for alle som ønsker å prøve seg, spilles det normalt en serierunde i uka. De største lokalligaene i Norge finner vi på Jæren og i Bergen.

Det finnes om lag 200 aktive utøvere av bordhockey i Norge. Hvert år siden 1991 arrangeres Norgesmesterskap, sist i Stavanger i 2016 med Yngve Aasheim som norgesmester. Det spilles også lag-konkurranser under NM. I lagspill består et lag av enten tre (i NM) eller fem (i VM) spillere, som spiller en kamp hver mot hver spiller på motstanderlaget. Det tildeles deretter ett poeng for hver vunnet kamp. Regjerende norske mestre i lag er Trondheim BHK som slo Tønsberg BHK i finalen.

Tradisjonelt har de største miljøene i norsk bordhockey vært å finne i Oslo og Trondheim. De siste årene har også Bergen markert seg som en ny bordhockey-by med et stort og aktivt miljø i stor grad tilknyttet høyskole og universitetsmiljøet. Verdens mest nordliggende bordhockeymiljø finnes imidlertid i Havøysund ikke langt fra Nordkapp. Klubben Havøy Puckers 71 deltok med to deltakere i sitt første NM i Bergen i 2007.

Preben Berg vant det første offisielle NM i bordhockey i 1991. Arrangementet var den gang sponset av Stiga Norge og turneringen ble avholdt i Oslo Spektrum. Selve finalen mellom Preben Berg og Torbjørn Lerfald ble vist på storskjerm inne i Oslo Spektrum under pausen i NM-finalen i Ishockey-NM mellom Vålerengen og Furuset.

Mestvinnende innenfor norsk bordhockey med ni individuelle NM-gull er Tore Lie.

Den mest prestisjefylte turneringen i norsk bordhockey (utenom NM) er utvilsomt Norway Open (NO) . Turneringen ble i 2015 arrangert for 19. gang, og samler spillere fra opptil åtte land. NO er NBAs bidrag til det internasjonale bordhockeymesterskapet World Table Hockey Tour.

NBA arrangerte også det første verdensmesterskapet for klubber i 2007. Denne turneringen samlet 21 klubber fra syv land.

I 2013 var Norge for første gang vertskap for verdensmesterskapet i bordhockey. Turneringen ble spilt i Stavanger og vinneren ble Atis Silis fra Latvia.

Bordhockey internasjonalt[rediger | rediger kilde]

Bordhockey spilles i over 20 land. Siden 1989 arrangeres hvert annet år VM i bordhockey, senest i St. Petersburg, Russland 2015. Internasjonalt er Norge regnet som en av de seks store bordhockeynasjonene, sammen med Sverige, Tsjekkia, Finland, Russland og Latvia. Sporten er i vekst spesielt i Øst-Europa og i Nord-Amerika. Det neste VM vil bli arrangert i Liberec i Tsjekkia i 2017.

Sverige er det tradisjonelt beste bordhockeylandet. Inntil VM i Moskva hadde alle verdensmestre vært svenske – i 2005-VM i Riga vant Hans Österman sin tredje VM-tittel. Imidlertid ble det skrevet historie under lagkonkurransen i Riga, da Finland som første lag noensinne slo Sverige i finalen, ikke minst takket være det da 15 år gamle vidunderbarnet Roni Nuttunen. Samme Nuttunen gjorde seg nok en gang historisk i Moskva-VM, da han ble historiens første ikke-svenske verdensmester, etter å ha slått russiske Aleksej Zaharov i finalen.

Nuttunen forsvarte tittelen sin i Budapest VM 2009 da han slo russiske Yanis Galuzo i finalen. Galuzo var også viktig i den historiske seieren til Russland under lagkonkurransen i Budapest. Sverige gjorde sitt dårligste VM noensinne og ble slått av Latvia i semi-finalen mens Tsjekkia ble slått ut av Russland. Øst-Europa tok dermed flere steg videre med å ta over den Skandinaviske dominansen som tidlgere har regjert.

Før dette var Nuttunen også den første ikke-svenske som nådde en VM-finale, da han tapte for Hans Österman i VM-finalen 2005. De beste norske prestasjonene internasjonalt gjennom tidene har vært den syvdoble norgesmesteren Tore Lies fjerdeplass under VM 2003, og det norske landslagets andreplass under lagkonkurransen i samme VM.

Utenom VM arrangeres det også hver sesong World Table Hockey Tour – et rullerende mesterskap i bordhockey bestående av seks turneringer, som går under fanen «Big Six». Norge har sammen med Sverige, Tsjekkia, Finland, Russland, Latvia og sist sesong også USA (Boston) en turnering i denne ligaen. Oslo Open, som tradisjonelt spilles i november måned, er det norske bidraget. Denne turneringen har samlet opp til 101 deltakere. Den største turneringen i bordhockeyhistorien var dog det svenske mesterskapet i 1982, som samlet nærmere 600 deltakere.

VM i Riga så også starten på det internasjonale bordhockeyforbundet – ITHF – som en overbyggende organisasjon som skal gjøre internasjonaliseringen av bordhockeysporten mer strømlinjeformet.

Den viktigste turneringen, sett bort fra VM, regnes for å være det åpne svenske mesterskapet (SM), som samler deltakere fra hele verden. Deltakere til VM er begrenset oppad til åtte (12 for arrangerende nasjon) spillere pr land, mens det i SM er fri deltakelse. Dermed er nivået hardere i SM enn i VM. Den nitten år gamle russeren Alekseij Zakharov ble historisk da han, som første ikke-svenske i historien, vant SM i Eskilstuna 29. januar 2006. Zakharov hadde da slått ut Roni Nuttunen (finalist i VM 2005), Hans Österman (tredobbelt verdensmester) og Stefan Edwall (tidl. verdensmester) på sin vei til finalen. 5. februar 2007 vant finnen Roni Nuttunen SM og ble med det den andre ikke-svensken til å kunne titulere seg svensk mester. Historisk var det også at kun fire av åtte deltakere i kvartfinalen var svenske under SM 2007. Hans Österman tok tilbake tronen i 2008 og slo ut Roni Nuttunen. Österman forsvarte tittelen i 2009 og er regjerende mester i SM.

VM i Moskva, 8. – 10. juni 2007, er det største VM hittil, med 170 deltakere i henholdsvis senior-, junior-, lag-, veteran- og damekategoriene. For første gang ble det utdelt pengepremier under et VM. 22 år gamle Anne-Grethe Gangsøy ble Norges første kvinne i et internasjonalt mesterskap noensinne.

Forrige VM ble arrangert i Budapest 12-14. juni 2009. Norge deltok med 8 spillere i den åpne klassen, og veteran Hans Øyvind Sagen deltok i veteranklassen og endte på 24.-plass. Sagen endte for øvrig på 12.-plass i veteranklassen, VM i Moskva, 2007. Stian Østrem ble beste norske i seniorklassen i Budapest med en 40.-plass.

Øvrige norske deltakere; Espen Moe (60), Daniel Remmem (62), Geir Hjemås (66), Frode Hagerup jr (69), Tron Omland (71) og Trygve Lie (79).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]