Borde Benzinbrenner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Borde Benzinbrenner er en kompakt turbrenner som i dag blir produsert av Norbert Bader i Kilchberg, Sveits. Brenneren ble oppfunnet av Josef Borde i 1955 eller -56. Brenneren måler 180 x 40 x 50 mm (lengde, bredde, høyde) (ca. 360 ml volum), og veier 250 gram i tom tilstand.

Konstruksjon[rediger | rediger kilde]

Brenneren består av en drivstofftank på 124 x 40 mm diamter (ca. 600 ml volum) med en skrue i enden for etterfylling av drivstoff; i motsatt ende finnes det et kveilet rør forbundet med drivstofftanken i begge ender. Røret gjennombores på midten av en ventil, som reguleres med en skrue.

Konstruksjonen er selvmatende. Det betyr at man ikke trenger å skape trykk i drivstofftanken manuelt. Brenneren må dog forvarmes. Dette gjøres ved å holde den opp-ned, og åpne for drivstoffet. Når drivstoffet antennes, varmer dette opp rørkveilen. Etter hvert vil varmen få drivstoffet i rørkveilen til å fordampe, og det skapes sirkulasjon i røret. Brenneren kan da snus riktig vei, og flammehøyden reguleres ved å vri på skruen.

Borde Benzinbrenner er konstruert for å brenne bensin. Det anbefales å bruke «renset bensin» (heptan) for å unngå soting, men den fungerer også med vanlig bensin.

Tilbehør[rediger | rediger kilde]

I tillegg til selve brenneren hører det med en metallpinne til regulering av skruen, samt et «håndtak» som passer over drivstofftanken. Sistnevnte gjør det mulig å holde i brenneren uten å måtte ta direkte på drivstofftanken, som kan bli svært varm. Håndtaket brukes også som skrujern for å stramme fylleskruen på drivstofftanken.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]