Hopp til innhold

Borat Sagdijev

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Borat Sagdijev (Борат Сагдиев)
KjønnMann
Født30. juli 1972
FarVoldtektsmannen Boltok
BarnHooeylewis, Biram, Bilak
MorAsimbala Sagdijev
StatsborgerskapKasakhstan
SkuespillerSacha Baron Cohen
Skapt avSacha Baron Cohen

Borat Sagdijev (Борат Сагдиев) er en fiktiv person fra Kasakhstan som spilles av den britiske komikeren Sacha Baron Cohen. Han er kjent fra filmen Borat (2006), og ble først introdusert i Cohens TV-serie Da Ali G Show.

Filmen Borat følger journalisten Borat Sagdijev på en tur til USA, der han skal lage en dokumentarfilm om «verdens flotteste land». I løpet av innspillingen viser det seg at han blir mer interessert i å gifte seg med Pamela Anderson enn selve filmarbeidet.

Oppvekst og familie[rediger | rediger kilde]

Borat Sagdijev, sønn av Asimbala Sagdijev og voldtektsmannen Boltok (som også er bestefaren hans), ble født 30. juli 1972 i landsbyen Kusek i Kasakhstan. Hans mor er 43 år gammel, noe som ifølge Borat gjør henne til den eldste kvinnen i Kusek. Borats forhold til moren virker ubehagelig, og han har tidligere uttalt «Hun skulle ønske hun var voldtatt av en annen mann». Han har også sagt i fylla «Hun klemmer meg aldri, hun er ikke glad i meg».

Han har en yngre søster som heter Natalya, som han ofte driver utukt med, og det er han stolt av. Natalya har vunnet en pris for beste «sex in mouth», noe som gjorde henne til Kasakhstans fjerde beste prostituerte. I tillegg til sin søster har han to koner, en elskerinne, en kjæreste og en prostituert som han har hatt «sexy time» med ved flere anledninger.

Borat har også en yngre bror, Bilo, som han refererer til som «my retarded brother Bilo». Bilo er mentalt handikappet, så han må bo i et bur. Bilo har tilsynelatende 204 tenner (193 i munnen og 11 i nesen) og han liker å se på porno som ifølge Borat ofte fører til «rub rub rub!».

Borat har vært gift flere ganger i sitt liv, og i tenårene var han trolovet med sin halvsøster. Hans første kone, Oksana Sagdijev, som var halvsøsteren hans og datter av Miriam Tuyakbak og voldtektsmannen Boltok, ble erklært død etter å ha blitt voldtatt av en vill bjørn mens hun gikk på tur i skogen med Bilo. Borat ble ikke lei seg over denne tragedien; han feiret det, og senere tok han med seg en ny kone hjem som han hevdet var «ikke kjedelig».

Han er stolt far til 13 år gamle Hooeylewis (som er hans favorittbarn) og de 12 år gamle tvillingene Biram og Bilak, som har Borats søster Natalya til mor, og han har 17 barnebarn. Han tok Hooeylewis med til England en gang, for å selge han til «transvestittsangeren Madonna». Borat viser gjerne fram bilder av sin sønns store «khram».

Borat gikk på universitetet i Astana. Der studerte han engelsk, journalistikk og pest. I løpet av studietiden sin fant han opp to nye pester og sendte de til «drittsekkene Usbekistan». I sin ungdom hadde Borat en gris til kjæledyr, som han hevdet han elsket, men som han senere spiste sammen med sin familie, inkl. øynene. For øyeblikket har Borat en okse på rommet, som heter Pavel, i frykt for at Johnny Breenski, Kuseks frykt, skal drepe ham.

I løpet av filmen skaffet Borat seg en bjørn ved navn Oksana, for beskyttelse mot jøder, på grunn av en våpenhandler i Texas som nektet å selge ham en Desert Eagle. Senere forteller Azamat at bjørnen stakk av, men når han åpner kjøleskapet kan man tydelig se bjørnens hode ligge på et fat.

Borat ser sterkt opp til de politiske synspunktene til Josef Stalin, og sier at de begge har sterke «khram». Borat er sterkt imot kvinnerettigheter.

På fritiden liker Borat å spille ping-pong, danse disko, solbade i sin grønne sprettert-tanga, spytte, sitte i behagelige stoler, og ta bilder av uvitende kvinner når de «make a toilet».

Borat har tidligere jobbet som iskremmaker og sigøynerfanger, før han ble journalist. Borats hobbyer er blant annet å hoppe på trampoline, bordtennis, sitte i gode stoler, danse disko, sole seg og skyte hunder.

Forhold til myndighetene og andre mennesker[rediger | rediger kilde]

Selv om han har studert engelsk, så er han ikke veldig god i språket, og kan til tider virke usivilisert og uforståelig blant andre mennesker. Desto mindre omtalt er han av myndighetene i Kasakhstan, som synes Borat gir seerne et feil bilde av landet. Men for litt siden ble det klart at Kasakhstan har opplevet økt turisme etter at Borat-filmen kom ut.[1]

Etter den nye filmen er Sacha Baron Cohen blitt saksøkt flere ganger av folk som føler seg lurt og krenket av skuespilleren, blant annet landsbyen som deler av filmen ble spilt inn i.[2]

Oppfølger[rediger | rediger kilde]

Oppfølgeren Borat Subsequent Moviefilm: Delivery of Prodigious Bribe to American Regime for Make Benefit Once Glorious Nation of Kazakhstan kom i 2020.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Ord og uttrykk[rediger | rediger kilde]

Jagshemash, Hei, god dag
Eet`s nize Det er flott, kjempebra
Wawawewa, Hurra! Uttrykk for glede
Happy Times, Gode tider
Sexytime, Seksuell omgang
Romance/liquid Explosion, Sædutløsning
Chengui, Ha det bra

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]